fbpx
14. juni 2024
Kategori: Himlen, Stjerner

De lune sommeraftener

Forside » Himlen » De lune sommeraftener
En lun sommeraften i Danmark kan være helt magisk; når picnickurven er pakket, tæppet foldet ud og solen lige så stille forsvinder bag horisonten. En solnedgang over vand, skov eller mark kan bringe ro til både krop og sjæl. I de lune aftentimer kan du nyde en sommerstund – og hvis du slet ikke kan få nok, kan du tilbringe en hel nat under åben himmel.

De tre klare stjerner

Den lyse nattehimmel gør sit bedste for at skrue ned for stjernehimlen, men alligevel lyser tre stjerner så klart og flot. Det er stjernerne Deneb, Vega og Altair, der tilsammen danner sommertrekanten. De tre stjerner er en del af hver sit stjernebillede: Svanen, Lyren og Ørnen.

Ret blikket mod øst efter mørkets frembrud.

Lysende natskyer

Om sommeren vil lyset fra solen reflekteres på himlen, selvom den for længst er gået ned bag horisonten. Det giver mulighed for at se det smukke fænomen: Lysende natskyer. De lysende natskyer opstår, når lys rammer vanddamp, der er frosset til is og har bundet sig til støvkorn højt over jordens atmosfære. Ja, faktisk i op til 90 km højde over os. Det giver et spektakulært syn på himlen.

Thomas Mørkeberg

Kig op! – og hav ønskerne klar

Oplev stjerneskud fra meteorsværmen Perseiderne når den fra slut juli til slut august pryder himlen med flotte lysglimt. Meteorsværmen topper natten mellem d. 12.og 13. august, men både før og efter toppunktet kan de smukke stjerneskud ses om natten. Perseiderne er kendt som en af årets mest populære, fordi den rammer os midt i lune august.

Kig op! – og hav ønskerne klar. Hvis du vil opleve stjerneskuddene blandt kuplerne på Observatoriet holder vi stjerneskudsaftener d. 9. og 10. august kl. 21-24.

Thomas Mørkeberg

Planeterne på himlen

Hvis du er vild med planeter, kan Saturn og Mars atter findes på himlen – synet bliver dog for natteravnene eller de morgenfriske. Planeterne kan spottes fra ca. kl. 2. Saturn vil stå højst på himlen, hvorefter Mars vil stå op i øst.

Når sensommeren og efteråret indtræffer, bliver observation af planeterne lettere.

Oplev en sommeraften på Observatoriet. Vi har et stjernespækket program, så kom og vær med til en stemningsfyldt aften blandt kuplerne. Se alle arrangementerne her.

Vi inviterer til sommer- og stjerneskudsaftener i bakkerne.

Se mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.