1. december: Når det første lys tændes i mørket
I år fejres første søndag i advent i parløb med nymånen. Når vi i dag samles om æbleskiver og gløgg, kan vi derfor også nyde den mørke aftenhimmel. Hvis vejret er med os, kan I starter tidligt, omkring kl. 17, hvor I vil kunne se tre lysklare planeter. I nordøstlig retning ca. fem grader over horisonten kan I se Jupiter, mens Venus kan ses i syd-sydvest. Saturn kan spottes cirka 20 grader over horisonten i syd-sydøst. Hvis du starter få minutter før, kl. 16.55, er det muligt at se en lang ISS-passage, når den dukker op i vest og bevæger sig mod sydøst. God fornøjelse og glædelig 1. december og advent!
4. december: Undersøgelse af Solens atmosfære
Hvis alt går efter planen, er ESA klar til at opsende deres nye Proba-3-satelliter. Missionen består af to små satellitter, der skal bevæge sig i formation med en sådan præcision, at de fremstår som ét 150 meter langt solobservatorium. Når de to satellitterne står på linje med Solen, vil den ene skygge for den anden, så der skabes en solformørkelse, som er ideelt til at undersøge Solens atmosfære. Held og lykke!
Her kan du læse mere om missionen og finde link til at se opsendelsen.
7. december. Den sidste tur til Månen
I dag er det 52 år siden, at amerikanerne med deres Apollo 17 sendte den sidste bemandede tur til Månen. Ombord var de tre NASA-astronauter, Eugene Cernan, Ronald Evans og Harrison Schmitt, som bl.a. slog flere rekorder i løbet af den 12 dage lange mission. I aften vil Månen stå 20 grader over horisonten mod syd, og med en belysning på 40 % er det en god aften til at kigge på kratere. Hvis vejret ikke tillader det, og du har et Netflix-abonnement, kan du i stedet slå dig ned i sofaen og se filmen ’Apollo 17: The Untold Story of the Last Men on the Moon’.
12.-13. december. Stjerneskud i månelys
Geminiderne er en af årets bedste meteorsværme, hvor der kan opleves flest stjerneskud per time. Det bedste observationstidspunkt er fra midnat, natten mellem d. 12.-13. december, og et par timer frem, men det er stadigvæk muligt at se stjerneskud i dagene før og efter. I år kan lyset fra Månen dog spille et puds, da vi nærmer os fuldmåne og Månen er mere end 90% belyst. I aften kl. 21 kan du finde udspringspunktet knapt 30 grader over den østlige horisont i stjernebilledet Tvillingerne – mellem Mars og Jupiter. Geminiderne kan opleves fra 19. november og frem til juleaften. Så find ønskerne frem og god (stjerneskuds)jagt!