2. november: Første langvarige ophold på ISS
I dag er det 24 år siden, at den første længerevarende mission (mere end 8 dage) ankom til Den Internationale Rumstation (ISS). Holdet blev opsendt fra Kasakhstan og bestod af amerikaneren William Shepherd og de to kosmonauter Yuri Gidzenko og Sergei Krikalev. På missionen, Ekspedition 1, som varede 136 dage, brugte holdet primært den første tid på praktiske opgaver, så stationen blev beboelig. Siden da har rumstationen uafbrudt være bemandet, og i skrivende stund har over 280 personer fra 23 lande besøgt rumlaboratoriet og udført tusindvis af videnskabelige eksperimenter.
Tip: I dag vil det være muligt at få et kort glimt af ISS. Husk du altid kan holde øje med ISS-overflyvninger på appen Spot the Station. Du kan også læs mere her: https://spotthestation.nasa.gov/.
10. november: Oriontågen på Mortensaften?
Orion er et af de stjernebilleder, som ikke kan ses hele året på den nordlige halvkugle. Fra slutningen af oktober er det igen muligt at se hele stjernebilledet før midnat. Hvis vejret er med os, er det måske i dag, I skal tilføje en ekstra tradition til Mortensaften? Efter I har forspist jer i and eller gås, kan I slå mave med et aftenkig på Oriontågen. Klokken 22 vil stjernebilledet befinde sig i øst-sydøstlig retning, hvor Oriontågen står knapt 10 grader over horisonten (find først de tre lysklare stjerner i bæltet og lad blikket glide ned mod Orions sværd). Oriontågen, som også kaldes M42, er en lysstærk stjernefabrik, som kan observeres med en håndkikkert eller et mindre teleskop. God jagt!
12. november: Første kometlanding
I dag fejrer vi 10-års jubilæum for Rosetta-missionen. Den 12. november 2014 lykkes det ESA at få landingsmodulet Philae sikkert ned på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko – og modtage de første billeder fra en kometoverflade!
Husk: Det er stadigvæk ikke for sent at se kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Hvis du endnu ikke har set den, bør du forsøge tidligt i november, da kometen gradvist bliver mere lyssvag. Tag et kig efter kl. 18 mod vest-sydvest. Du kan bl.a. downloade programmet Stellarium, så du kan finde dens præcise placering på himlen. Det vil være nødvendigt at bruge udstyr til at finde kometen her i november.
Credit: NASA/ESA
17. november: Stjernedrys fra Løven
Meteorsværmen Leoniderne strækker sig fra 3. november til 2. december, og den topper natten mellem den 17.-18. november! Find overtøjet frem og ret blikket mod øst-nordøst ved midnat, hvor udspringspunktet vil befinde sig cirka 13 grader over horisonten. I løbet af nattetimerne vil udspringspunktet, i stjernebilledet Løven, bevæge sig højere på himlen. Det bør dog nævnes, at Månen er mere end 95% belyst, hvilket vil påvirke Leoniderne i år. De få stjerneskud per time, stammer fra kometen 55P/Tempel–Tuttle. Held og lykke med jagten!
Mens du venter, kan du ved midnat stadigvæk nå at få et glimt af Saturn, hvis du har et klart udsyn til horisonten i vest-sydvest. Du kan også nyde synet af Mars, som samtidigt står i øst (ca. 25 grader over horisonten), og Jupiter som befinder sig nær Månen i sydøstlig retning i en højde på knapt 50 grader.