2. oktober: Solformørkelse, nymåne og et kig til Andromeda
I dag vil flere sydamerikanske lande kunne opleve en solformørkelse. Fra Danmark bliver det desværre ikke muligt før marts næste år. Til gengæld kan vi glæde os over nymånen, som giver optimale observationsforhold – hvis vejret er med os! Når Solen forsvinder under horisonten omkring kl. 18.45, vil det kortvarigt være muligt at se Venus få grader over horisonten i sydvest. Lidt senere, kl. 22, vil Jupiter stå fem grader over horisonten i nordøst og Saturn kan findes i en højde på cirka 25 grader i syd-sydøst. I Månens fravær er det også oplagt at gå på jagt efter de mere lyssvage objekter. Har du en håndkikkert, kan du forsøge at fange vores nabogalakse Andromeda, som kl. 22 vil stå mod øst 55 grader over horisonten. God jagt!
4.-10. oktober: International rumuge – ’Rummet og klimaændringer’
Hvert år afholdes den Internationale rumuge fra d. 4.-10. oktober, hvilket markerer opsendelsesdagen for Sputnik 1 i 1957 og underskrivelsen af traktaten om det ydre rum i 1967. Sidste år blev der afholdt over 16.000 events i 83 lande i løbet af ugen, og det er nu igen tid til at fejre hele verdens rumengagement. Hvert år har et tema og i år er temaet ”Rummet og klimaændringer”. Læs mere her.
I Danmark kan vi også nyde godt af mange dygtige astro-formidlere. Hvis du mangler underholdning, kan vi bl.a. anbefale de to podcasts Stjerneklart med Louise Nielsen og Troels Laursen eller Rumsnak med Tina Ibsen og Anders Høgh Nissen. I forlængelse af rumugen fejrer sidstnævnte deres episode 100 i Bremen teater, hvor de gæstes af Johan Olsen, Huxi Bach, Lonnie Grove Petersen, Christian Fuhlendorff, Anja C. Andersen og Sarah Pearson. God rumuge!
10. oktober: Opsendelse af NASAs Europa Clipper
Hvis alt går som planlagt, vil afslutningen på rumugen være begyndelsen for en ny NASA-mission. Den 10. oktober opsendes Europa Clipper-missionen, som skal tage rejsen mod Jupiter, hvor den vil undersøge dens måne Europa. Missionens hovedformål er at studere Europas geologi, dens iskappe og havet derunder – som muligvis kan have de rette betingelser for liv. Vi må dog væbne os med tålmodighed, da Europa Clipper først går i kredsløb om Jupiter i 2030. I forbindelse med opsendelsen kan du dele billeder og videoer af din helt egen rumstil, hvor du udtrykker din kreative side med NASA – brug hashtagget #RunwayToJupiter og læs mere her.
I aften kan du selv observere Jupiter, som vil dukke op over horisonten i nordøstlig retning kort før kl. 21. Ved midnat står gaskæmpen i øst cirka 25 grader over horisonten. Hvis du har en fuglekikkert eller et mindre teleskop, vil det også være muligt at få et kig til Europa. God fornøjelse!
Hold øje! Besøg fra Oortskyen – spot en komet
Det er ikke hver dag, kometer kan ses med det blotte øje. Fra midten af oktober og hen mod slutningen af måneden vil dette blive muligt! Kometen der bærer det mundrette navn C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), vil kunne ses i vest-sydvestlig retning i den kommende tid. Den 14. oktober kl. 19 vil den være placeret 12 grader over horisonten – mellem Venus og den lysklare stjerne Arcturus i stjernebilledet Bjørnevogteren (Bötes). I de efterfølgende dage, vil kometen stå højere på himlen, men den vil dog samtidig blive mindre lysstærk. Det er derfor en god idé at starte tidligt. Du kan finde kometens positioner ved at downloade programmet Stellarium, der også findes som app. Held og lykke!