fbpx

Praktik

Forside » Om Observatoriet » Praktik

Vi holder to praktikuger i løbet af 2023. Den første blev afholdt i uge 9, og den næste afholdes i uge 36.

Er du udskolingselev og interesseret i formidling af naturfag, er der mulighed for praktik på Observatoriet to gange årligt

Observatoriet er et oplevelsescenter, der formidler natur og naturvidenskab – især med fokus på astronomi, geologi og biologi. Vi forsker ikke, men beskæftiger os med, hvordan vi kan fortælle om naturen til andre (primært familier og skoleklasser).

Som praktikant på Observatoriet vil din uge især handle om at følge vores formidlere, der både formidler astronomi, geologi, biologi og stedets historie. Du vil få mulighed for at hjælpe til ved Observatoriets arrangementer og møde medarbejdere med forskellige uddannelser og arbejdsområder. Ofte vil du også få et indblik i Observatoriets kommunikationsarbejde, som foregår bl.a. via sociale medier.

Vi holder åbent hver weekend og har indimellem aftenarrangementer, så dine mødetider vil nogle dage ligge uden for almindelig skoletid og kan både ske at ligge om aftenen og i weekenden. Der er mulighed for, at du vil komme i praktik sammen med en eller flere andre erhvervspraktikanter.

Hvis du ønsker at komme i praktik hos os i én af de ovenstående uger, så send os en mail på observatoriet@holb.dk, hvor du fortæller lidt om, hvornår og hvorfor du gerne vil i praktik herude. Så vil vi vende tilbage, når vi har undersøgt, om vi har plads!


Ønsker du mere fysik/astronomi?

Hvis du i stedet ønsker en praktikuge, der handler mere direkte om fysik (herunder astrofysik), anbefaler vi, at du søger om praktik hos Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. De tager kun praktikanter to gange om året, og man skal være lidt hurtigt ude, men det er en god introduktion til et af de universitetsstudier, du kan overveje at søge ind på i fremtiden, hvis du vil beskæftige dig med astronomi. Her er link til en lille samling af videoer, der fortæller om studiet, om fysik som universitetsfag og om mulige jobs.

En anden mulighed er praktik hos DTU space, der beskæftiger sig med rummet, rumforskning og rumteknologi.

Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.