fbpx
11. august 2023 21:00 – 00:00
Kategori: Open by Night, Rummet

Når du ser et stjerneskud: Perseiderne

Forside » Events » Når du ser et stjerneskud: Perseiderne

Husk varmt tøj. Undgå udsolgt og køb billetter i god tid.

Køb billet her

Kig op og hav ønskerne klar, når meteorsværmen, Perseiderne, er over os. Kom forbi Observatoriet fredag d. 11. eller lørdag d. 12. august kl. 21.00-00.00 og send ønskerne godt afsted. Nyd synet fra en af vores hængekøjer, gå på opdagelse i stjernehimlen med teleskoper og bliv klogere på de smukke stjerneskud. Meteorsværmen topper natten mellem d. 12. og 13. august, men vil være kraftig både i dagene før og efter.

Hvert år rammer vi nogle af resterne fra Universets kometer. Det sker, når Jorden suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne fra kometer møder vores atmosfære, vil de brænde og skabe dét lys, som vi fra Jorden kan se som smukke stjerneskud.

Perseiderne er opkaldt efter stjernebilledet Perseus, hvorfra den har sit udspringspunkt. Meteorsværmen stammer fra kometen Swift-Tuttle, hvis kerne måler ca. 26 km i diameter. Kometen kommer forbi hvert 133. år og næste gang er i år 2126.

Arrangementet gennemføres i al slags vejr. Husk klapstolen ved klart vejr og paraplyen ved regn (der er udendørs gåafstand imellem de indendørs aktiviteter).

PROGRAM

Udstillinger og aktiviteter er åbne hele aftenen. Gå på opdagelse på området og besøg Danmarks største teleskop. Butikken i nr. 3 ved parkeringspladsen er åben i tidsrummet kl. 20.30-21.30 og kl. 23.30-00.00.

Fra kl. 20.30: Velkommen og tjek-ind (nr. 3)

Kl. 21.15: Introduktion til meteorsværme og aftenens program

Kl. 21.30-22.00: Hvad er stjerneskud, og hvad er særligt for Perseiderne? (nr. 5)

Kl. 21.30: Mød Observatoriets medarbejdere, som formidler på toppen ved kuplerne (ved dårligt vejr trækker vi indenfor). Stjerneobservation, hvis muligt.

Kl. 00.00: Tak for i aften!

PRAKTISK

Det kræver tålmodighed at se stjerneskud, så husk varmt tøj.

Du bliver taget imod i Velkomst-bygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.

Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst. Medbragt mad og drikke er velkomment.

Pris: Voksen (+18 år): 145 kr. Barn (4-17 år): 125 kr.

BESTIL EN TAPAS-POSE ONLINE

Når I køber billet, kan I vælge at tilføje en tapaspose til jeres bestilling. Posen er til den lille aftensult og består af kvalitetskiks, lidt ost, snackpølser, oliven og pesto til to personer.

Posen koster 125 kr. og afhentes ved ankomst. Her er det også muligt at købe drikkevarer.

Husk varmt tøj. Undgå udsolgt og køb billetter i god tid.

Køb billet her
11. august 2023
21:00 - 00:00
Voksen: 145 kr. Barn: 125 kr.
200
Anbefalet alder + 10 år

Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej, Tølløse, Danmark

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.