22. september: Efterårsjævndøgn
I dag slutter sommeren astronomisk set på den nordlige halvkugle. Efteråret begynder kl. 14.43, hvilket betyder at døgnets timer vil være nogenlunde ligeligt delt mellem dag og nat. Det er også i forbindelse med årets to jævndøgn, at vi kan være heldige at opleve nordlys i Danmark. Lyset fra Månen kan dog blive generende i dag, da en knap 70% belyst Måne allerede dukker op over horisonten lidt efter kl. 20.00.
23. september: Tillykke, Neptun!
I dag fejrer vi opdagelsen af Solsystemets yderste planet, Neptun. I modsætning til de andre planeter blev Neptun opdaget på baggrund af matematiske forudsigelser af Urbain Le Verrier, hvilket senere blev bekræftet på Observatoriet i Berlin 23. september 1846 af Johann Gottfried Galle. Neptun kan ikke observeres med det blotte øje, men kan observeres med et teleskop. I aften kan du finde planeten 30 grader over horisonten ved midnat i syd-sydøst ca. 15 grader til venstre for Saturn. På samme tidspunkt har du også mulighed for at observere Mars, Jupiter og Månen, som kan findes i øst-nordøstlig retning. God fornøjelse – og tillykke til Neptun!
27. september: Missionen Pathfinder
Efter en rejse på 212 dage lander NASA’s sonde Pathfinder og roveren Sojourner på Mars d. 4. juli 1997. Det er første gang, at mennesket lykkes med at lande på Mars med en rover. Missionen blev fulgt af millioner af mennesker verden over til trods for, at internettet stadig var under udvikling på daværende tidspunkt. Missionen blev afsluttet d. 27. september 1997 og i dag ved vi, at det blev startskuddet til udforskningen af vores røde naboplanet. I dag kan du spotte Mars efter midnat. Du finder planeten i stjernebilledet Tvillingerne, som du finder i øst-nordøstlig retning. God fornøjelse!
30. september: ISS’s krystal-laboratorium
I dag er det 13 år siden, at man påbegyndte forskningsarbejdet med at opdyrke proteinkrystaller på Den Internationale Rumstation (ISS). Et arbejde som bl.a. er kommet medicinalindustrien til gode. I sit 24 år lange virke har ISS haft kæmpe betydning for fremskridt indenfor forskningen af den simple årsag, at det er det eneste sted, hvor man bl.a. kan udføre eksperimenter kontinuerligt i vægtløs tilstand. Hvis du er nysgerrig på at læse mere om eksperimenter gennem tiden, så finder du en lille liste over 20 udvalgte eksperimenter her.