fbpx
Kategori: Indendørs

Rumstationen

Forside » Oplevelser » Rumstationen

Hvordan sover astronauterne på Den Internationale Rumstation? Hvad spiser og drikker de? Hvordan går de på toilettet? Og hvad sker der med kroppen i vægtløs tilstand?

Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i Observatoriets nye udstilling ’Rumstationen – På mission med Andreas Mogensen’, som åbner i vinterferien 2024. Udstillingen tager dig med ombord på ISS, hvor astronauten Andreas Mogensen fortæller om sin rummission, Huginn.

Gennem en række unikke videoinstallationer fortæller Andreas om drømmen om at blive astronaut, om livet på ISS og om de mange spændende forskningsforsøg. Undervejs kan du udforske modeller og artefakter fra udvalgte forsøg. Se f.eks. et astronautbælte og noget af det udstyr, der er med til at sørge for rent drikkevand til astronauterne.

Besøg rumstationen med virtual reality


Du kan også besøge Den Internationale Rumstation med vores nye virtual reality-oplevelse. Her kan du få en fornemmelse af, hvordan det er at svæve rundt på ISS i vægtløs tilstand. VR-oplevelsen finder ud i Velkomst-bygningen, når du ankommer.

Du finder udstillingen i Atmosfæren, som er den ene af Observatoriets fire kupler. Udstillingen er åben i hele vores åbningstid.

Rumrejsen

Udstillingen er en del af projektet Rumrejsen, som er et landsdækkende samarbejde, der skal fremme børn og unges interesse for STEM-fagene (science, technology, engineering og mathematics). Rumrejsen er blevet til i samarbejde med Astra, Danmarks Tekniske Museum, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Dansk Industri, Danske Universiteter, ESERO, Naturvidenskabernes Hus, og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Projektet er støttet af Ellehammer Fonden, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond og Villum Fonden. Læs mere om projektet og udstillingen her.

Praktisk info

Hvorfor kan I ikke garantere stjernekig til stjerneaftener?

Kan man se stjerner hos jer?

Må vi tage madpakker med?

Vidste du…

  • Udstillingen er i Atmosfæren, som er en Meridiankredskuppel, der blev støbt som det første på Observatoriet i 1950 og stod færdig i 1953.
  • Kikkerten, som tidligere stod i kuplen, blev brugt til at lave nøjagtige positionsbestemmelser for himmelobjekter.
  • I 1983 blev kikkerten flyttet til La Palma, og virker den dag i dag under et samarbejde mellem Danmark, England og Spanien.
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.