fbpx

Forårets bebudere

Foråret banker for alvor på. Det bliver tidligere lyst og senere mørkt. Få her et lille overblik over nogle af de mange bebudere, der viser os, at foråret er på vej!

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet? Hvad kan man få øje på, når man zoomer helt ind? Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og få øjnene op for […]

Kom tæt på naturen i Observatoriets nye biohus

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. De mange nye aktiviteter kan opleves i Biohuset, der åbner lørdag d. 23. marts kl. 11 på Observatoriet med taler, bobler og påskeæg til de første. Biohuset er støttet […]

En sanselig forårsfest

Foråret gør sin entré som en længe ventet ven, der pludselig dukker op. Det er ikke til at forudsige, hvornår det sker, men ofte kan vi mærke, når det er på vej. Det kan være en uforklarlig fornemmelse i det helt tidlige forår og senere, fordi lyset og fuglenes fløjten sender mere tydelige signaler. Der er tegn, vi kan se og høre, men foråret kan også både smages, duftes og føles. Naturen taler til alle vores sanser, og vi giver her en guide til, hvordan du får dine sanser til at boble over af forårsfornemmelser.

Ud på overdrevet: økologi, biodiversitet og naturbevaring

Birgitte Rühmann

Hvad er et overdrev? Betyder det overhovedet noget med bevaring af historiske naturtyper? Dette forløb har fokus på økologien omkring overdrevene og de organismer, der er tilpasset overdrevet. Vi kan komme ind på emner som ”shifting baseline”, nicher, tilpasninger, evolution, naturpleje og re-wildning. Selve forløbet starter med intro til habitaterne, hvorefter der opstilles hypoteser om […]

Under overfladen: Evolution i mosen

Hvilke organismer lever i mosen, og hvilke tilpasninger skal der til for at overleve i sådan et miljø? Baseret på elevernes baggrundsviden, opstiller vi hypoteser om hvilke organismer, vi finder i mosen. Vi diskuterer abiotiske forhold, og hvilke tilpasninger man skal besidde for at overleve i mosen. Vi snakker systematik, morfologi og fylogeni. Eleverne skal […]

Naturen er smuk

Observatoriet er en sciencepark, hvor vi både observerer landskabet, Jorden under vores fødder, naturen, livet omkring os og himlen, verdensrummet over os. Kom og gå på opdagelse, tag ophold og observer naturvidenskabens forunderlige verden omkring os.

Sov under åben himmel

Sommeren står for døren, og inviterer til sand mellem tæerne og bølgeskvulp i ørerne, men der er alt mulig grund til også at skifte lyset ud med mørket og opleve en sommernat under åben himmel fra en strand på den danske kystlinje. Observatoriet giver her fif til, hvad du kan opleve på stjernehimlen, og hvad der er godt have med i tasken, når du er på tur.

Sommerdag på Observatoriet

Fyr den af i sommerferien med raketbyggeri og naturbingo på Observatoriet. Vi har åbent hver dag kl. 11-17 i perioden 25. juni – 7. august.

Kend forårets tegn i naturen

Frem med havemøblerne og ud og fang solens livgivende stråler. Det er dejligt at sidde der og nyde. Men du er ikke alene. Og faktisk er du bagud, før du har sat dig. Naturen er allerede hoppet i løbeskoene og er i fuld gang med at gøre klar til endnu en produktiv sommer. Under og omkring dig er der tegn på liv og forår, og hvis du vil, kan du se det. Men inden du kigger under stolen, er det meget godt at vide, hvad du skal kigge efter.

Observatoriet åbner et nyt vindue til naturen

Et nyt projekt på Observatoriet i Brorfelde ved Holbæk skal inspirere flere til at komme ud i naturen og få øje på det liv og den verden, som er derude. Med støtte fra Nordea-fonden kan Observatoriets gæster se frem til et nyt bio-hus, oplevelsesstier, naturmøbler og formidling fra både personale og frivillige naturelskere. Hent pressemeddelelsen […]

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.