fbpx
4. april 2023
Kategori: Livet

En sanselig forårsfest

Forside » Livet » En sanselig forårsfest
Foråret gør sin entré som en længe ventet ven, der pludselig dukker op. Det er ikke til at forudsige, hvornår det sker, men ofte kan vi mærke, når det er på vej. Det kan være en uforklarlig fornemmelse i det helt tidlige forår og senere, fordi lyset og fuglenes fløjten sender mere tydelige signaler. Der er tegn, vi kan se og høre, men foråret kan også både smages, duftes og føles. Naturen taler til alle vores sanser, og vi giver her en guide til, hvordan du får dine sanser til at boble over af forårsfornemmelser.

LYT!

Hør et hak

Når du går igennem skovene, kan du med lidt held høre spætternes hakken i træerne.
De fleste ved, at det er lyden af spættens jagt på føde, når spætterne hakker igennem bark og træ for at få kryb og kravl frem. Han-spætterne bruger deres hakken som kald til at imponere hunnerne, så den næste generation af spætter kan få liv. Hvis du lytter godt efter rytme og hastighed, kan du skelne imellem arterne af spætter. Stor flagspætte har en hurtig og kort hakken, mens Grøn- og Sortspætten hakker i længere tid og med en langsommere hakken.

Gøgen spår kys

Gøgen lander i Danmark i slutningen af april og i starten af maj, og den karakteristiske kukken, der er hangøgens forsøg på at lokke hunner til, høres i løvskovene. De gamle fortællinger siger, at antallet af Gøgens kuk varsler antallet af kys, der venter dig i det kommende år! I gamle dage skulle det have været sjove drillerier at lave falske kuk i skoven, så unge håbefulde mennesker ville tro, at de blev overkysset i året, der kom!

Aftenens store finale

Nattergalen er tilbage fra starten af maj og på en dag uden vind og regn kan du høre hannens smukke sang i skumringen nær skov, krat og lignende. Nattergalen venter med at trille og fløjte, indtil de øvrige fuglestemmer er forstummet. Den kommer relativt sent til vores breddegrader, og det giver den kort tid til at finde en mage. Derfor giver det bedst mening at have ’scenen’ for sig selv.  

SE!

Travlhed i luften og på landingsbanerne

I starten af april og ind i maj er det myldretid i luftrummet over os. De mange trækfugle vender tilbage, og det er et smukt syn at se op eller ud på de åbne enge, der vil bugne af lyd og fjer igen. Nogle trækfugle lever på havet, andre på land, og når de flyver på træk, vil de derfor begge følge kyster så lang tid som muligt. Trækfuglene ses derfor bedst fra næs og spidser af landet.
Tag ud og se fugle på træk.

Knobsvanens rededans

I starten af april er Danmarks nationalfugl, knopsvanen, i fuld gang med at bygge rede i skove af siv langs både ferske og salte kyster. Hannen og hunnen er begge i sving med at skaffe siv, tagrør, tang og lignende. Rederne er store, og som et forsøg på at tænke smart, bruger de en særlig teknik til deres byggeri. Den ene svane står i midten af det område, der skal blive til reden, hvorefter den med næbbet klipper tagrør over, laver et kast med nakken, så tagrøret ryger hen over hovedet på svanen og lander i reden. Svanerne stamper det hele sammen til reden er færdig.

DUFT!

Violer er søde, men skindet bedrager

Violer i bunden af løvskov er et syn for guder, og duften er vidunderlig. Men sørg for at nyde duften godt første gang, for anden gang du dufter, er det ikke sikkert, at du kan dufte noget som helst. Violer udsender nemlig stoffer/ketoner, der for en kort bemærkning lammer din næse. Man benytter tilsvarende stoffer/ketoner til luftrens-produkter. Stoffet fjerner altså ikke duftene – det sørger bare for, at du ikke kan dufte noget for en stund.

Duften af løg

I hele april og maj er der gode chancer for at plukke frisk ramsløg fra de næringsrige skove. Den flotte plante med kraftige spidse grønne blade og hvide stjerneformede blomster udsender en stærk duft af hvidløg, når den står tæt i skovbunden. Du skal dog være opmærksom, da den kan forveksles med den giftige linjekonval og høsttidløs. Tjek derfor din høst en ekstra gang for duften af løg.

SMAG!

Pilebark

Frisk bark fra nye pileskud kan tygges og efter sigende være smertelindrende, hvis du er kommet afsted på tur og hovedpinen indtræffer. Barken indeholder nemlig salicylsyre, der dulmer smerte. Forvent ikke at hovedpinen forsvinder som dug for Solen, men det kan være lindrende, hvis der er langt til næste apotek. Pilebarken kan også bruge i snapse, hvor det skal trække i op til en uge. Det giver en syrlig og bitter snaps, der har en flot rød farve.

Ifølge gammel folketro, var ilden gemt i piletræ, og derfor behøvede man ikke at stjæle den fra guderne. Man skulle blot gnide to pilegrene mod hinanden for at fremkalde ilden. I dag ved vi, at de fleste grene kan bruges til formålet, hvis de er tørre, og man er meget tålmodig.

Blad-bazar

Når foråret er over os, vrimler det frem med bladskud af en hver art. Nogle gode og nemt tilgængelige er de helt friske mælkebøtteblade, bøgeblade og brændenælder, som kan bruges som fyld i gryderetter, brød- og bolleopskrifter, te osv. Sørg for at koge eller tilbered brændenældeblade FØR du smager på dem, så de ikke brænder. Et lille tip til brændenældeplukning, og du ikke har handsker ved hånden; Før fingrene op omkring stænglen lige under topskuddene nedefra og knæk af. Det minimerer risikoen for at blive brændt, men handsker kan altid anbefales.

FØL!

Træernes bark

Træernes bark er en vigtig del, når man skal finde ud af, hvilket træ, man står overfor. Blade, frugtlegemer og bladknopper er også gode indikatorer, men barken kan være en stor hjælp. Vi husker forskelligt, og for nogle kan følelsen være lettere at huske end formen på et blad.

I kan også udfordre hinanden i ”Gæt hvem der fik et kram.”  En person får bind for øjnene og skal nu i blinde ledes hen til et træ. Gør gerne ruten svær at gennemskue. Personen får nu lov til at mærke træet i blinde. Før personen tilbage til udgangspunktet og lad ham/hende gætte, hvilket træ de har krammet.

Føleleg

Det kan være sjovt for børnene at have noget at gå på jagt efter, når I er ude. Lav en følekonkurrence, hvor I skal finde forskellige ting, som føles forskelligt. Går I på stranden, så find tang, muslinger, runde sten, sand og en vandmand. Går I i skoven, så find mos, bark, kogler, fjer og blade. Tal om, hvordan det føles, når I gør et fund.

Se vores arrangementer på Observatoriet.

Se mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal og overnatningsmuligheder.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.