fbpx
Kategori: Gymnasier

Under overfladen: Evolution i mosen

Forside » Skoler » Under overfladen: Evolution i mosen

Hvilke organismer lever i mosen, og hvilke tilpasninger skal der til for at overleve i sådan et miljø? Baseret på elevernes baggrundsviden, opstiller vi hypoteser om hvilke organismer, vi finder i mosen. Vi diskuterer abiotiske forhold, og hvilke tilpasninger man skal besidde for at overleve i mosen. Vi snakker systematik, morfologi og fylogeni.

Eleverne skal udføre en bioblitz i mosen og indsamle organismer. Dyrene inddeles derefter i overordnede grupper baseret på morfologiske træk og slægtskab. Evolutionsbiologien inden for de fundne dyregrupper diskuteres med fokus på homologi, analogi og konvergent udvikling og fokusord som fænotype og genotype.

Eleverne lærer at bruge mikroskop og stereolup.

OBS: Dette forløb udbydes fra og med april til og med september.

Forløbet varer to timer, men I er velkomne til at komme før eller blive længere og bruge Observatoriets udendørs faciliteter (inkl. madpakkehus og toiletter).

Forberedelse

Det forventes, at eleverne kan skelne mellem overordnede dyregrupper. Hvis I har mulighed for det, er det oplagt, at I på forhånd arbejder med fylogeni, taksonomi og evolution, men det er ikke et krav.

Brug eventuelt denne artikel om fylogeni til inspiration.

Efter forløbet:

Gå eventuelt på opdagelse i vores natur og overfør den viden, vi lige har erhvervet, til landjorden og de invertebrater der findes her.
I kan lave en mini-bioblitz med hjælp fra apps som iNaturalist – enten på Observatoriets område eller hjemme ved skolen.

Husk på dagen

Madpakker, hvis I vil spise her

Gode sko og tøj til at være ude (efter vejret)

Priser

Vi tager som udgangspunkt imod én klasse ad gangen. Kontakt os, hvis du er i tvivl om noget.

 

PRIS
Én klasse (op til 30 elever) 2.300 kr.
Tillægspris uden for normal arbejdstid (8:00-16:00) 1.000 kr.

 

Vi tilbyder 20 gratis skoleforløb om året til Holbæk Kommunes skoler. Skriv en note i din booking, hvis du ønsker et af dem.

OBS! Ønsker I at benytte Kulturbussen, koster dette 150 kr. i tillæg. Kulturbussen skal bookes direkte hos dem kulturbus.dk

Mød
nørderne
bag


Se dem her

Målgruppe

Gymnasiale uddannelser (A, B, C-niveau)

Færdigheds- og vidensmål

Forløbet bidrager til følgende:

Faglige mål

  • Anvende fagbegreber, fagsprog, relevante repræsentationer og modeller til beskrivelse og forklaring af iagttagelser og enkle biologiske problemstillinger
  • Udføre enkle eksperimenter og undersøgelser i laboratoriet og i felten under hensyntagen til sikkerhed
  • analysere og diskutere data fra eksperimenter og undersøgelser, med inddragelse af faglig viden, fejlkilder og usikkerhed
  • uddrage og anvende biologifaglig information fra forskellige kilder
  • formulere sig mundtligt og skriftligt om biologiske emner og give sammenhængende faglige forklaringer
  • demonstrere forståelse af sammenhænge mellem fagets forskellige delområder
  • demonstrere viden om fagets identitet og metoder
  • anvende fagets viden og metoder til stillingtagen og perspektivering i forbindelse med samfundsmæssige, teknologiske, miljømæssige og etiske problemstillinger med biologisk indhold, og til at udvikle og vurdere løsninger

Kernestof

  • evolutionsbiologi: eksempler på evolutionsmekanismer
  • økologi: samspil mellem arter og mellem arter og deres omgivende miljø, energistrømme, C-kredsløb og biodiversitet.

Mød
nørderne
bag


Se dem her
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book et undervisningsforløb

Udfyld formularen med jeres ønsker til et skoleforløb. Så vender vi tilbage, når vi har behandlet forespørgslen. Bookingen er ikke gennemført, før I hører fra os. Skriv i feltet Kommentar/særlige forhold, hvis du har særlige ønsker til fx tidspunkt eller antal elever, så undersøger vi mulighederne og vender tilbage.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.