fbpx
29. april 2022
Kategori: Livet

Kend forårets tegn i naturen

Forside » Livet » Kend forårets tegn i naturen
Frem med havemøblerne og ud og fang solens livgivende stråler. Det er dejligt at sidde der og nyde. Men du er ikke alene. Og faktisk er du bagud, før du har sat dig. Naturen er allerede hoppet i løbeskoene og er i fuld gang med at gøre klar til endnu en produktiv sommer. Under og omkring dig er der tegn på liv og forår, og hvis du vil, kan du se det. Men inden du kigger under stolen, er det meget godt at vide, hvad du skal kigge efter.

På vippen af vinter

Viben er en klassisk forårsbebuder, men den skal du ofte på marker for at finde. Mange haver får derimod besøg af den Hvide Vipstjert, der om foråret skifter middelhavet ud med villahaver nordpå. Kend den på den lange og næsten konstant vippende hale og på dens hvide krop med sorte tegninger på ryg og hoved.

Myreguf i martsvioler

De fleste kender historien om blomsten og bien, men en anden af forårets fine fortællinger er den om blomsten og myren. Efter påskeliljerne takker af, springer Martsviolen ud, og den lille lilla urt har indgået et fint samarbejde med myrerne. På violens frø sidder en lille madpakke bestående af fedt og protein (et myrelegeme). Myren henter frøet med madpakken og bærer det hjem i tuen til de sultne larver. Frøet bliver fint affaldssorteret uden for tuen og violen kan påbegynde et nyt liv. Noget for noget.

Fra 25 hjerteslag i minuttet …til 1000

Danmarks eneste flyvende pattedyr, flagermusen, går i dvale fra omkring midten af september og frem til først i maj. I sin dvale slår dens hjerte ca. 25 gange i minuttet. Når du ser den på jagt efter insekter i sommernatten, er det med op til 1000 slag i minuttet.

Markmusens rede bliver dronningeslot

Fra havestolen har du måske set humlebiens dronning summe afsted ved forårsblomsterne, men hun er ikke interesseret i deres pomp og pragt – endnu. Hun er på boligjagt for at sikre et lunt sted til sine æg, og til det, har hun mere brug for et håndværkertilbud, som en forladt muserede. Den er allerede isoleret med græs, hår og mos, og så må den gerne ligge tæt på nektar, så hun ikke skal efterlade æggene for længe ad gangen. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Tudseæg til hugormehannen

Hugormen-hannen står først op, når foråret kommer. Hunnen derimod venter en måneds tid endnu. Hannens sæd skal nemlig modnes, så den er klar, når hunnen vågner. Du kan være heldig at spotte hannerne på en solbeskinnet plads, for eksempel i hedeområder. Frøer og tudser lægger æg allerede fra marts måned. Så er der morgenmad.

Svaner på rede

Svanen var tæt på uddød i Danmark i starten af 1900-tallet. Det er ikke det bedste at være dårlig til skjul og en stor fugl, når jagten går ind. Bestanden nåede ned på bare fire-fem par. I dag er de fredede. Svanerne bygger rede og lægger æg i det tidlige forår.

Tak for hygge, geddefar, og farvel

Fra 15. marts til 30. april er gedden fredet, da de yngler i det lave vand. Hunnen takker ofte hannen for hans kærlighed ved at spise ham efter parringen.

Sommer på vingerne

Sommerfugle rimer bedre på sommer end forår, men nogle af de smukke flaksende sommerfugle kan ses allerede nu. Det gælder for eksempel Nældens takvinge, dagpåfugleøje og citronsommerfuglen. Sidstnævnte er som regel den første til at dukke op i marts-april måned.

Tør marts kan betyde Mariehøneår

Hvis marts viser sig at være usædvanlig tør i år, så kan det betyde, at vi får et såkaldt ”Mariehøneår” med store koncentrationer af de små røde og sortprikkede biller på strande, havnebassiner og generelt ved vandet sidst på sommeren. Tørken betyder nemlig flere bladlus, som Mariehønerne elsker og jo flere bladlus, jo flere mariehøns. Mariehønerne kan ikke lide at flyve over åbent vand, så når de når en vandkant uden udsigt til land, stopper de op, hvilket resulterer i de store koncentrationer. I deres jagt på drikkevand, forveksles badegæster nemt med planter, så hvis du bliver bidt af Mariehøns ved vandet, er det bare en tørstig bille, der prøver lykken.

Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal og overnatningsmuligheder.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.