fbpx
14. marts 2024

Kom tæt på naturen i Observatoriets nye biohus

Forside » Kom tæt på naturen i Observatoriets nye biohus

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. De mange nye aktiviteter kan opleves i Biohuset, der åbner lørdag d. 23. marts kl. 11 på Observatoriet med taler, bobler og påskeæg til de første. Biohuset er støttet af Nordea-fonden.

Den vilde natur findes i baghaven – hvis man ellers får øje på den. Observatoriet vil med de nye aktiviteter i Biohuset, vække nysgerrigheden for den nære natur, der findes overalt omkring os. Lær om dag- og natsommerfuglens udvikling fra æg til voksen, zoom ind på livet i lorten og få øje på mosens forunderlige dyr. I nattens mørke åbner sig en verden af liv.

Jo mere du ser, jo større bliver universet

Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet? Hvad kan man få øje på, når man zoomer helt ind? Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og få øjnene op for noget nyt. Biolog og formidler ved Observatoriet Jonas Storm fortæller:

Formålet med Biohuset er at få øjnene op for den fantastisk fascinerende natur lige udenfor døren. Hvis man stopper op og kigger lidt efter, er naturen omkring os fyldt med de vildeste eventyr. Det kræver blot, at man tør dykke ned i den. For hvis man tør, bliver verdenen langt mere spændende, med uendelige ualmindelige oplevelser.

I de nye aktiviteter kan man bl.a. opleve livet i en myretue med en levende koloni af orangemyrer.

Observer alt imellem himmel og jord

Naturen findes i astronomien, geologien og biologien. På Observatoriet kigger man ikke kun ud i Universet og ned på Jorden, men også på alt det, der findes imellem. Det kan hjælpe os med at forstå verden omkring os og inspirere til at se på omgivelserne med nye øjne. Biohuset skal give de besøgende mulighed for at blive klogere på den almindelige ekstraordinære natur gennem læren om bl.a. sommerfugle, biller, fluer og frøer.

Naturen omkring Observatoriet er rigt på dyre- og planteliv med rullende overdrevsbakker, dybe pilemoser og levende hegn. Biologien er en vigtig del af sjælen på stedet og skaber rammerne for det hele. Vi ønsker at sætte naturen i fokus – for jo tættere man er knyttet til naturen, jo mere ønsker man at bevare den. Forhåbningen er, at vi sammen kan skabe en begejstret nysgerrighed, som følger gæsterne med hjem i egen have, fortæller Jonas Storm, biolog og formidler ved Observatoriet.

Aktiviteterne i Biohuset er en del af projektet ’Få øje på at se livet omkring dig’, der er støttet med 4,3 mio. kr. af Nordea-fonden. De biologiske aktiviteter er flyttet ind i en af de tidligere funktionærboliger, som er blevet restaureret indvendig og udviklet i samarbejde med udstillingsarkitekt Jesper Tarnø.

Kontakt

Jonas Storm, Biolog og formidler // jonst@holb.dk // 72 36 64 11

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder // cathp@holb.dk // 72 36 32 94

Yderligere information

Åbningen af de nye aktiviteter i Biohuset er en del af påskeferieaktiviteterne.

Observatoriet holder åbent hele påskeferien fra d. 23. marts til d. 1. april kl. 11-17.

Billetpriser: Voksne (+18 år): 125 kr. Børn & unge (4-17 år): 75 kr.

Billetter kan købes på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk.

Om projektet

De nye aktiviteter i Biohuset er en del af projektet ’Få øje på at se livet omkring dig’, som er støttet af Nordea-fonden. Projektet skal inspirere flere til at komme ud i naturen og få øje på det liv, der er omkring dem. Gæster kan se frem til et nyt hus med biologiske aktiviteter, oplevelsesstier, naturmøbler og formidling fra både Observatoriets formidlere og frivillige naturelskere.

Læs mere om projektet her.

Læs mere om projektet ‘Få øje på at se livet omkring dig’

Læs mere
Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.