fbpx
26. marts 2024
Kategori: Livet

Forårets bebudere

Forside » Livet » Forårets bebudere
Foråret banker for alvor på. Det bliver tidligere lyst og senere mørkt. Få her et lille overblik over nogle af de mange bebudere, der viser os, at foråret er på vej!

Frøæg

I slutningen af marts og i starten af april kan man typisk finde frøæg i små søer og vandhuller. Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det tager 85 dage fra ægget er lagt til en lille frø er færdigudviklet.

Varme myrer

Om foråret kan vinden være bidende kold, men solen varmer dejligt, når man opholder sig, hvor der er lidt læ. Det benytter røde skovmyrer sig specielt af i foråret. Når solens stråler falder på myretuen, kan man se masser af sorte myrer klumpet sammen. De fungerer som mobile radiatorer, der når de er varmet op af solen, fragter varme ned i myretuen til dronningen.

Martsviol

Martsviolen findes i hegn og i skovbryn. Dens blade er hjerteformede og de mørkviolette blomster dufter dejligt. De kan også spises og pynter flot på en kage eller i en salat.

Martsviol kaldes også Maria med barnet. Hvis kronbladene plukkes, ses en figur som kunne ligne Jomfru Maria med Jesusbarnet. Hvis du finder nogle, kan du jo selv prøve at vurdere, hvad du synes?

Mariehønen

Den mest almindelige mariehøne er den røde syvprikkede. Mariehøns findes, hvor der er grønne planter og især, hvor der er planter med bladlus. Hvis man vil finde ud af, om det er en han eller hun mariehøne, skal man kigge på det sidste led på undersiden af bagkroppen. Hvis der er en fordybning i leddet, er det en hun og er der ikke, er det en han.

Fuglekoncert

Du har sikkert opdaget det, men fuglene kvidrer og synger i vilden sky på nuværende tidspunkt. De prøver alle at imponere en mage, så de kan få en masse fugleunger til deres reder.

I de høje træer kan man høre flagspætternes trommen. Her i foråret er det ikke i jagt efter mad, men nærmere et signal om, at her bor en stor og stærk spætte, så andre hanner kan godt holde sig væk!

Hvid anemone

Hvid anemone findes i skovbunden, inden træerne får blade og blomstrer i april og maj. Anemonen er giftig. Den indeholder giftstoffet anemol, hvad der dog ikke skræmmer rådyrene, der ivrigt gnasker løs af den blomstrende skovbund. Den hvide anemone formerer sig ved vandrette jordstængler og kan derfor godt tåle en begrænset plukning. Pas dog på ikke at rive hele planten op.

Boksende harer

Møder en hanhare en parringsklar hun, så skal han bevise overfor hende, at han er en rigtig han! Hun bokser med ham for at finde ud af, om han er en stærk kandidat til at blive far til hendes unger. Er han ikke stærk nok, bokser hun ham væk. Hvis han er god nok, er han nødt til også at vise, om han er hurtig. De sætter derfor i spring i en fangeleg. Består han testen, lader hun ham parre sig.

De første sommerfugle

Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder. I marts ses de citrongule hanner, der med den flotte gule farve er let at få øje på. Citronsommerfuglen strejfer vidt omkring og kommer hyppigt på besøg i haver for at suge nektar fra de tidlige forårsblomster.

Du kan også være heldig og spotte nældens takvinge, som typisk forlader sit overvintringssted i april. Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl og ses tit med vidt udbredte, flade vinger i solen, hvor den hviler og opsuger solvarme.

Du kan opleve den almindelige fascinerende natur i Observatoriets nye Biohus.

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.