Frøæg
I slutningen af marts og i starten af april kan man typisk finde frøæg i små søer og vandhuller. Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det tager 85 dage fra ægget er lagt til en lille frø er færdigudviklet.
Varme myrer
Om foråret kan vinden være bidende kold, men solen varmer dejligt, når man opholder sig, hvor der er lidt læ. Det benytter røde skovmyrer sig specielt af i foråret. Når solens stråler falder på myretuen, kan man se masser af sorte myrer klumpet sammen. De fungerer som mobile radiatorer, der når de er varmet op af solen, fragter varme ned i myretuen til dronningen.
Martsviol
Martsviolen findes i hegn og i skovbryn. Dens blade er hjerteformede og de mørkviolette blomster dufter dejligt. De kan også spises og pynter flot på en kage eller i en salat.
Martsviol kaldes også Maria med barnet. Hvis kronbladene plukkes, ses en figur som kunne ligne Jomfru Maria med Jesusbarnet. Hvis du finder nogle, kan du jo selv prøve at vurdere, hvad du synes?
Mariehønen
Den mest almindelige mariehøne er den røde syvprikkede. Mariehøns findes, hvor der er grønne planter og især, hvor der er planter med bladlus. Hvis man vil finde ud af, om det er en han eller hun mariehøne, skal man kigge på det sidste led på undersiden af bagkroppen. Hvis der er en fordybning i leddet, er det en hun og er der ikke, er det en han.
Fuglekoncert
Du har sikkert opdaget det, men fuglene kvidrer og synger i vilden sky på nuværende tidspunkt. De prøver alle at imponere en mage, så de kan få en masse fugleunger til deres reder.
I de høje træer kan man høre flagspætternes trommen. Her i foråret er det ikke i jagt efter mad, men nærmere et signal om, at her bor en stor og stærk spætte, så andre hanner kan godt holde sig væk!
Hvid anemone
Hvid anemone findes i skovbunden, inden træerne får blade og blomstrer i april og maj. Anemonen er giftig. Den indeholder giftstoffet anemol, hvad der dog ikke skræmmer rådyrene, der ivrigt gnasker løs af den blomstrende skovbund. Den hvide anemone formerer sig ved vandrette jordstængler og kan derfor godt tåle en begrænset plukning. Pas dog på ikke at rive hele planten op.
Boksende harer
Møder en hanhare en parringsklar hun, så skal han bevise overfor hende, at han er en rigtig han! Hun bokser med ham for at finde ud af, om han er en stærk kandidat til at blive far til hendes unger. Er han ikke stærk nok, bokser hun ham væk. Hvis han er god nok, er han nødt til også at vise, om han er hurtig. De sætter derfor i spring i en fangeleg. Består han testen, lader hun ham parre sig.
De første sommerfugle
Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder. I marts ses de citrongule hanner, der med den flotte gule farve er let at få øje på. Citronsommerfuglen strejfer vidt omkring og kommer hyppigt på besøg i haver for at suge nektar fra de tidlige forårsblomster.
Du kan også være heldig og spotte nældens takvinge, som typisk forlader sit overvintringssted i april. Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl og ses tit med vidt udbredte, flade vinger i solen, hvor den hviler og opsuger solvarme.