fbpx
28. marts 2023
Kategori: Himlen

Stjernehimlen i påsken

Forside » Himlen » Stjernehimlen i påsken
Påsken står for døren, og vi har samlet et par himmelfænomener til dig, som du kan tage et ekstra kig på, hvis vejret ellers tillader det.

“Isvaflen” som Bjørnevogter

Boötes eller Bjørnevogteren er et smukt stjernebillede på forårshimlen. Stjernebilleder kan jo ligne alt muligt, og det er ikke så tosset, når man skal finde dem på himlen. Boötes kan til forveksling ligne en isvaffel eller en papirdrage. I Boötes finder du den klare orange kæmpestjerne, Arcturus, som er den næstklareste stjerne på den nordlige himmelkugle efter vinterstjernen Sirius (Hundestjernen).
Du finder Boötes i øst fra kl. 21.00. I løbet af natten bevæger det sig højere op på himlen.

Muskuløse Herkules har sidestik

På vej ind i foråret og med sommeren i sigte kommer stjernebilledet Herkules frem fra nordøst. Herkules finder du mellem de to klare stjerner Vega og Arcturus og kan i starten af april ses fra kl. 21.30 og hele natten lang. Herkules er en stærk gud, men han har fået sidestik i højre side: en kuglehob af stjerner. Stjernehoben M13 er ikke til at se med det blotte øje, men med et teleskop eller kraftig fuglekikkert kommer en grå rund tåge til syne i mørket. Hvis man kommer helt tæt på, ligner det et edderkoppespind af funklende stjerner. M13 består af ca. 100.000 stjerner.

Mælkevejen fra Nord til Syd

Når fuldmånen aftager på den anden side af påske, kan du tage et kig på vores egen galakse. Sommerens lysere himmel vil med tiden gøre det svært at se Mælkevejen, men for natteravnene kan det stadig nås i det ulmende mørke. Lige inden solopgang ca. kl. 3-4 om morgenen dukker vores galakses centrum op ved horisonten mod syd ved stjernebilledet Skytten. Området omkring Skytten er et særlig smukt område af Mælkevejens bælte, som strækker sig over himlen. Hvis du vil have den fulde oplevelse af Mælkevejen, skal du tage til et mørkt område med minimal lysforurening og gerne med god udsigt mod horisonten. Du er som altid meget velkommen på Observatoriet, hvor du også kan nyde stjernehimlen fra vores hængekøjer.

Kom forbi Observatoriet i påsken, når vi holder åbent fra d. 1.-10. april kl. 11-17.

Læs mere og køb din billet her.

Kom forbi Observatoriet i påsken.

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.