Mange af himlens fænomener udforskes med teleskoper og avanceret udstyr, der ofte er placeret på bjergtoppe i mere eksotiske egne af verden, men særligt forår og efterår kan man på nordlige breddegrader opleve det smukke fænomen, Aurora Borealis (latin.: solopgang og vind) med det blotte øje.
Magnetfeltet ’åbner’ mere op omkring jævndøgn
Solen er et energirigt kraftværk, hvor gas, høje temperaturer, magnetisme, solpletter og soludbrud er nogle af ingredienserne i en mere kompleks opskrift på nordlys. Lidt forenklet fortalt, kan vi se nordlys, når ladede partikler bryder ud fra Solen enten gennem solvinde eller voldsomme soludbrud og rammer Jordens magnetfelt.
Der er solstorme hele tiden, men vi kan kun se nordlys, når det er mørkt og særligt i perioderne omkring jævndøgn i marts og september. Det handler ikke om mængden af solstorme, men om Jordens vinkel i forhold til Solen på de to tidspunkter af året. Her beskytter magnetfeltet ikke Jorden lige så godt, og vi er derfor mere ’åbne’ overfor de ladede partikler.
Se nordlys fra Danmark
I Danmark ses nordlys som et grønligt skær og ikke som de ’gardiner’, man ofte ser på billeder, men derfor er det stadigvæk en smuk begivenhed. I Danmark skal du gå efter en nordvendt strand fri for byernes lysforurening. Undersøg, om det er et sted, der ofte har skydække, for klart vejr giver de bedste betingelser. Fuldmånen lyser meget op, så tag afsted omkring nymåne og brug rødt lys til at finde vej. Det beskytter dit nattesyn, hvorimod brug af det hvide lys (også fra mobilen) kræver op til 30 minutter, før dine øjne vænner sig helt til mørket igen.
Nordlys fra ISS
Den danske astronaut, Andreas Mogensen, havde mulighed for at se nordlys fra ’forreste række’ under sit seks måneder lange ophold på Den internationale rumstation, som befinder sig i ca. 400 kilometers højde.
Han tog selv billedet her under sit ophold i 2015 og har siden fortalt, at det er ret svært at fotografere fra rumstationen. Udover nordlys er det fra rumstationen også muligt at se de såkaldte ’blue jets’ – de opadgående lyn.

Fotografér nordlys
Hvis du selv vil fotografere nordlys, kræver det et kamera, hvor du kan indstille lukketiden. Nordlyset fanges bedst med flere sekunders lukketid, men længden afhænger af, hvor hurtigt nordlyset bevæger sig hen over himlen. Det kan være svært at se i Danmark, så her må du prøve dig frem.
Hvis du ikke har et digitalt kamera, er mange nye smartphones blevet gode til at opfange nattens svage lys. De bedste billeder fanges ved at skrue eksponeringstiden op, så kameraet får lyset ind i længere tid og derved kan fremkalde flere detaljer end vi kan se med øjet, men husk, at brugen af skærmlys forringer dit eget nattesyn.
Find mere information
Tjek rumvejret og sandsynligheden for nordlys: https://www.spaceweatherlive.com/
Søg efter app’en, Aurora, hvor du henter apps. Her kan du få notifikationer om nordlys ud fra din lokalitet.
Hvis du er på Facebook, er gruppen “Nordlysvarsel i Danmark” et godt sted at være med.