fbpx
11. september 2023
Kategori: Himlen

Solen sender nordlys

Forside » Himlen » Solen sender nordlys
Tiderne omkring forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn er de bedste til at opleve det smukke fænomen, Nordlys.

Mange af himlens fænomener udforskes med teleskoper og avanceret udstyr, der ofte er placeret på bjergtoppe i mere eksotiske egne af verden, men særligt forår og efterår kan man på nordlige breddegrader opleve det smukke fænomen, Aurora Borealis (latin.: solopgang og vind) med det blotte øje.

Magnetfeltet ’åbner’ mere op omkring jævndøgn

Solen er et energirigt kraftværk, hvor gas, høje temperaturer, magnetisme, solpletter og soludbrud er nogle af ingredienserne i en mere kompleks opskrift på nordlys. Lidt forenklet fortalt, kan vi se nordlys, når ladede partikler bryder ud fra Solen enten gennem solvinde eller voldsomme soludbrud og rammer Jordens magnetfelt. 

Der er solstorme hele tiden, men vi kan kun se nordlys, når det er mørkt og særligt i perioderne omkring jævndøgn i marts og september. Det handler ikke om mængden af solstorme, men om Jordens vinkel i forhold til Solen på de to tidspunkter af året. Her beskytter magnetfeltet ikke Jorden lige så godt, og vi er derfor mere ’åbne’ overfor de ladede partikler.

Se nordlys fra Danmark

I Danmark ses nordlys som et grønligt skær og ikke som de ’gardiner’, man ofte ser på billeder, men derfor er det stadigvæk en smuk begivenhed. I Danmark skal du gå efter en nordvendt strand fri for byernes lysforurening. Undersøg, om det er et sted, der ofte har skydække, for klart vejr giver de bedste betingelser. Fuldmånen lyser meget op, så tag afsted omkring nymåne og brug rødt lys til at finde vej. Det beskytter dit nattesyn, hvorimod brug af det hvide lys (også fra mobilen) kræver op til 30 minutter, før dine øjne vænner sig helt til mørket igen.

Nordlys fra ISS

Den danske astronaut, Andreas Mogensen, havde mulighed for at se nordlys fra ’forreste række’ under sit seks måneder lange ophold på Den internationale rumstation, som befinder sig i ca. 400 kilometers højde.

Han tog selv billedet her under sit ophold i 2015 og har siden fortalt, at det er ret svært at fotografere fra rumstationen. Udover nordlys er det fra rumstationen også muligt at se de såkaldte ’blue jets’ – de opadgående lyn.

Foto: ESA/Andreas Mogensen

Fotografér nordlys

Hvis du selv vil fotografere nordlys, kræver det et kamera, hvor du kan indstille lukketiden. Nordlyset fanges bedst med flere sekunders lukketid, men længden afhænger af, hvor hurtigt nordlyset bevæger sig hen over himlen. Det kan være svært at se i Danmark, så her må du prøve dig frem.

Hvis du ikke har et digitalt kamera, er mange nye smartphones blevet gode til at opfange nattens svage lys. De bedste billeder fanges ved at skrue eksponeringstiden op, så kameraet får lyset ind i længere tid og derved kan fremkalde flere detaljer end vi kan se med øjet, men husk, at brugen af skærmlys forringer dit eget nattesyn.

Find mere information

Tjek rumvejret og sandsynligheden for nordlys: https://www.spaceweatherlive.com/

Søg efter app’en, Aurora, hvor du henter apps. Her kan du få notifikationer om nordlys ud fra din lokalitet.

Hvis du er på Facebook, er gruppen “Nordlysvarsel i Danmark” et godt sted at være med.

Kig forbi Observatoriet og rejs med ud i Universet.

Se alle arrangementer
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.