fbpx
11. september 2023
Kategori: Himlen

Solen sender nordlys

Forside » Himlen » Solen sender nordlys
Når efterårets krybende mørke trækker Solen længere ned under horisonten, får vi nordboere mindre sollys og færre dagtimer. Det er dog ikke ensbetydende med, at vores nærmeste stjerne går i hi. Tværtimod. Tiden omkring efterårsjævndøgn er et af de bedste til at opleve det smukke fænomen, Nordlys.

Mange af himlens fænomener udforskes med teleskoper og avanceret udstyr, der ofte er placeret på bjergtoppe i mere eksotiske egne af verden, men særligt forår og efterår kan man på nordlige breddegrader opleve det smukke fænomen, Aurora Borealis (latin.: solopgang og vind) med det blotte øje. I foråret var mange heldige, og det ser lige så lovende ud dette efterår.

Magnetfeltet ’åbner’ mere op omkring jævndøgn

Solen er et energirigt kraftværk, hvor gas, høje temperaturer, magnetisme, solpletter og soludbrud er nogle af ingredienserne i en mere kompleks opskrift på nordlys. Lidt forenklet fortalt, kan vi se nordlys, når ladede partikler bryder ud fra Solen enten gennem solvinde eller voldsomme soludbrud og rammer Jordens magnetfelt. 

Der er solstorme hele tiden, men vi kan kun se nordlys, når det er mørkt og særligt i perioderne omkring jævndøgn i marts og september. Det handler ikke om mængden af solstorme, men om Jordens vinkel i forhold til Solen på de to tidspunkter af året. Her beskytter magnetfeltet ikke Jorden lige så godt, og vi er derfor mere ’åbne’ overfor de ladede partikler.

Se nordlys fra Danmark

I Danmark ses nordlys som et grønligt skær og ikke som de ’gardiner’, man ofte ser på billeder, men derfor er det stadigvæk en smuk begivenhed. I Danmark skal du gå efter en nordvendt strand fri for byernes lysforurening. Undersøg, om det er et sted, der ofte har skydække, for klart vejr giver de bedste betingelser. Fuldmånen lyser meget op, så tag afsted omkring nymåne og brug rødt lys til at finde vej. Det beskytter dit nattesyn, hvorimod brug af det hvide lys (også fra mobilen) kræver op til 30 minutter, før dine øjne vænner sig helt til mørket igen.

Jævndøgn og hurra for Neptun

23. september er det jævndøgn, og Solen lyser ligeligt på den nordlige og den sydlige halvkugle. Det er også i dag, hvor dagen og natten varer nogenlunde lige lang tid. Lidt før kl. 9.00 vil Solen befinde sig lige over Jordens ækvator. Det astronomiske efterår begynder derfor i dag på den nordlige halvkugle, og modsat vil foråret starte for den sydlige halvkugle.

Samme dato er en ægte himmel-hurra-dag, da vi kan fejre opdagelsesdagen for Neptun, der blev den første planet, som blev fundet på baggrund af beregninger fremfor tilfældige observationer – for 177 år siden.

Andreas Mogensen får frit udsyn til nordlys

Den danske astronaut, Andreas Mogensen, vil få mulighed for at se nordlys fra ’forreste række’ under sit seks måneder lange ophold på Den internationale rumstation, som befinder sig i ca. 400 kilometers højde.

Han tog selv billedet her under sit ophold i 2015 og har siden fortalt, at det er ret svært at fotografere fra rumstationen, men at han glæder sig til at gøre forsøget igen. Udover nordlys ser han frem til at gense de såkaldte ’blue jets’ – de opadgående lyn.

Billedet her er taget i 2017 over Canada.

Foto: ESA/Andreas Mogensen

Fotografér nordlys

Hvis du selv vil fotografere nordlys, kræver det et kamera, hvor du kan indstille lukketiden. Nordlyset fanges bedst med flere sekunders lukketid, men længden afhænger af, hvor hurtigt nordlyset bevæger sig hen over himlen. Det kan være svært at se i Danmark, så her må du prøve dig frem.

Hvis du ikke har et digitalt kamera, er mange nye smartphones blevet gode til at opfange nattens svage lys. De bedste billeder fanges ved at skrue eksponeringstiden op, så kameraet får lyset ind i længere tid og derved kan fremkalde flere detaljer end vi kan se med øjet, men husk, at brugen af skærmlys forringer dit eget nattesyn.

Find mere information

Tjek rumvejret og sandsynligheden for nordlys: https://www.spaceweatherlive.com/

Søg efter app’en, Aurora, hvor du henter apps. Her kan du få notifikationer om nordlys ud fra din lokalitet.

Hvis du er på Facebook, er gruppen “Nordlysvarsel i Danmark” et godt sted at være med.

Kig forbi Observatoriet i efterårsferien og rejs med ud i Universet.

Se alle arrangementer
Del nyheden
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.