I sommermånederne reflekteres Solens lys på himlen, selvom den for os er gået ned bag horisonten. Lyset rammer vanddamp, der er frosset til is og har bundet sig til støvkorn højt i Jordens atmosfære. De lysende natskyer befinder sig op til 90 km højde over os og bliver vores “grænsevogter” til rummet.
Det bedste tidspunkt
De lysende natskyer kan bedst ses fra Danmark fra omkring sommersolhverv i slutningen af juni og i juli. I takt med at Solen kommer længere ned end de 13 grader under horisonten, vil de lysende natskyer, blive dækket af Jordens skygge og derfor ikke længere reflektere Solens lys. For at se skyerne, skal de ”almindelige” skyer ikke være i vejen, så kig kun efter dem i klart vejr.
Tidspunktet kan variere men forsøg fra midnat og i timerne frem til Solens lys lyser for meget op.
Det samme motiv
Billeder af lysende natskyer kan ligne hinanden. Det skyldes, at skyerne er så langt væk og dermed spænder over et så stort område, at det bliver samme motiv, som kommer med på billedet. Vil du dele oplevelsen med en anden, kan du altså være ret sikker på, at I ser nogenlunde det samme, selvom I geografisk kan befinde jer i hver sin by.
Vi har fået lov at dele nogle billeder, som vores følgere har delt på Facebook fra tidligere år. Her kan I se, hvor forskellige de alligevel kan se ud (Øverst i artiklen er fotografen Lis Krage Simonsen fra Nørre Jernløse.)
Links
Vil du holde øje med de bedste betingelser for at se de lysende natskyer, kan du tjekke her:
http://spaceweather.com
(Søg på Noctilucent clouds)
Måske er vi heldige at se de lysende natskyer til en af vores sommeraftener på Observatoriet. Se alle vores arrangementer her.