fbpx
31. maj 2022
Kategori: Himlen

Se lysende natskyer

Forside » Himlen » Se lysende natskyer
De smukke skyer, der befinder sig højt i Jordens atmosfære, kan ses i sommermånederne.

I sommermånederne reflekteres Solens lys på himlen, selvom den for os er gået ned bag horisonten. Lyset rammer vanddamp, der er frosset til is og har bundet sig til støvkorn højt i Jordens atmosfære. De lysende natskyer befinder sig op til 90 km højde over os og bliver vores “grænsevogter” til rummet.

Det bedste tidspunkt

De lysende natskyer kan bedst ses fra Danmark fra omkring sommersolhverv i slutningen af juni og i juli. I takt med at Solen kommer længere ned end de 13 grader under horisonten, vil de lysende natskyer, blive dækket af Jordens skygge og derfor ikke længere reflektere Solens lys. For at se skyerne, skal de ”almindelige” skyer ikke være i vejen, så kig kun efter dem i klart vejr.

Tidspunktet kan variere men forsøg fra midnat og i timerne frem til Solens lys lyser for meget op.

Det samme motiv

Billeder af lysende natskyer kan ligne hinanden. Det skyldes, at skyerne er så langt væk og dermed spænder over et så stort område, at det bliver samme motiv, som kommer med på billedet. Vil du dele oplevelsen med en anden, kan du altså være ret sikker på, at I ser nogenlunde det samme, selvom I geografisk kan befinde jer i hver sin by.

Vi har fået lov at dele nogle billeder, som vores følgere har delt på Facebook fra tidligere år. Her kan I se, hvor forskellige de alligevel kan se ud (Øverst i artiklen er fotografen Lis Krage Simonsen fra Nørre Jernløse.)

Foto: Wili Kolding Weber – Københavns Hovedbanegård. 

Foto: Rune Bjerre – Liseleje

Foto: Bettina M. Olsen – Slagelse

Links

Vil du holde øje med de bedste betingelser for at se de lysende natskyer, kan du tjekke her:
http://spaceweather.com
(Søg på Noctilucent clouds)

Måske er vi heldige at se de lysende natskyer til en af vores sommeraftener på Observatoriet. Læs mere og køb billetter her

Måske er vi heldige til en af sommeraftenerne på Observatoriet

Læs mere og køb billet
Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.