fbpx
28. september 2023
Kategori: Himlen

Mere mørke – mere Mælkevej

Forside » Himlen » Mere mørke – mere Mælkevej
Med efterårets mørke får vi bedre mulighed for at se op på nattehimlen og nyde synet af det lysende bånd af stjerner, som strækker sig hen over os, Mælkevejen. Astrofotograf og foredragsholder, Jakob Arthur Andersen, giver her et indblik i vores egen galakse og fortæller om et af sine smukke billeder.

Af Jakob Arthur Andersen

Mælkevejen består anslået af 200-600 milliarder stjerner og er en såkaldt spiralgalakse; En enorm, ufattelig størrelse, der på trods af dét, blot er en dråbe i havet i resten af universet.

Helt op til begyndelsen af 1920, mente astronomer at Mælkevejen indeholdt alle de stjerner, som udgjorde vores univers. Der var stor debat om, hvorvidt det man kaldte for spiraltåger, i virkeligheden var andre fjerne galakser eller blot en del af vores egen. I 1924 Beviste astronomen Edvin Hubble, at Andromeda-tågen var en separat galakse, der lå langt uden for vores egen mælkevej, men dog var vores nærmeste ”nabo.”

Den ældste stjerne, som er observeret i Mælkevejen, er 13,2 milliarder år gammel, og derfor anslår man hele galaksen til at være den alder. Mælkevejen ser dermed ud til at være dannet kort tid efter, at Universet opstod for 13,8 milliarder år siden. ”Kort tid siden” kan jo lyde skørt, når der er tale om så mange år, men sådan er det med universet. Store tal og store afstande, men også store opdagelser og indsigter.

Sådan tog jeg billedet

Billedet er taget på Anholt i april 2023, og det er vigtigt at understrege, at smukke lokationer ikke nødvendigvis ligger ved en p-plads. Det er godt givet ud at vandre ud i naturen for at finde det rigtige sted, som jeg følte, at jeg gjorde her.

Herefter indstillede jeg mit stativ i vatter og kalibrerede min startracker mod Nordstjernen. At tage et foto som netop dette er et puslespil. Først har jeg fotograferet Mælkevejen som et meget stort panorama, der er lavet af 24 billeder. Bagefter fotograferede jeg forgrunden, der består af i alt 16 billeder. Endelig er forgrund og baggrund blevet sat sammen og holdt op imod en af de oprindelige eksponeringer.

Endelig hævede jeg farvemætningen, arbejdede med kontrast og lys / skygge på billedet til det var, som jeg ville have det. Der er ikke tilføjet eller fjernet noget.

Selvom vores univers er så vidunderligt stort, er vores egen galakse, Mælkevejen, stadigvæk et helt univers i sig selv, og jeg synes, at I skal give jer tid til at gå ud en mørk aften og nyde den og måske endda fotografere den.

Mere viden

Læs mere om Jakob Arthur Andersen og se flere af hans fine billeder.

Læs mere om Mælkevejen og det vigtige danske observationsarbejde, der bidrog til udforskningen af mere end 14.000 stjerner i galaksen i artiklen af Birgitta Nordström.

Den 11. november kl. 19-21 holder vi aftenåbent på Observatoriet. Denne aften er temaet Mælkevejen og Andromedagalaksen. Læs mere om arrangementet.

Aftenåbent lørdag 11/11
Tema: Mælkevejen og Andromeda

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.