Af Jakob Arthur Andersen
Mælkevejen består anslået af 200-600 milliarder stjerner og er en såkaldt spiralgalakse; En enorm, ufattelig størrelse, der på trods af dét, blot er en dråbe i havet i resten af universet.
Helt op til begyndelsen af 1920, mente astronomer at Mælkevejen indeholdt alle de stjerner, som udgjorde vores univers. Der var stor debat om, hvorvidt det man kaldte for spiraltåger, i virkeligheden var andre fjerne galakser eller blot en del af vores egen. I 1924 Beviste astronomen Edvin Hubble, at Andromeda-tågen var en separat galakse, der lå langt uden for vores egen mælkevej, men dog var vores nærmeste ”nabo.”
Den ældste stjerne, som er observeret i Mælkevejen, er 13,2 milliarder år gammel, og derfor anslår man hele galaksen til at være den alder. Mælkevejen ser dermed ud til at være dannet kort tid efter, at Universet opstod for 13,8 milliarder år siden. ”Kort tid siden” kan jo lyde skørt, når der er tale om så mange år, men sådan er det med universet. Store tal og store afstande, men også store opdagelser og indsigter.
Sådan tog jeg billedet
Billedet er taget på Anholt i april 2023, og det er vigtigt at understrege, at smukke lokationer ikke nødvendigvis ligger ved en p-plads. Det er godt givet ud at vandre ud i naturen for at finde det rigtige sted, som jeg følte, at jeg gjorde her.
Herefter indstillede jeg mit stativ i vatter og kalibrerede min startracker mod Nordstjernen. At tage et foto som netop dette er et puslespil. Først har jeg fotograferet Mælkevejen som et meget stort panorama, der er lavet af 24 billeder. Bagefter fotograferede jeg forgrunden, der består af i alt 16 billeder. Endelig er forgrund og baggrund blevet sat sammen og holdt op imod en af de oprindelige eksponeringer.
Endelig hævede jeg farvemætningen, arbejdede med kontrast og lys / skygge på billedet til det var, som jeg ville have det. Der er ikke tilføjet eller fjernet noget.
Selvom vores univers er så vidunderligt stort, er vores egen galakse, Mælkevejen, stadigvæk et helt univers i sig selv, og jeg synes, at I skal give jer tid til at gå ud en mørk aften og nyde den og måske endda fotografere den.
Mere viden
Læs mere om Jakob Arthur Andersen og se flere af hans fine billeder.
Læs mere om Mælkevejen og det vigtige danske observationsarbejde, der bidrog til udforskningen af mere end 14.000 stjerner i galaksen i artiklen af Birgitta Nordström.
Den 11. november kl. 19-21 holder vi aftenåbent på Observatoriet. Denne aften er temaet Mælkevejen og Andromedagalaksen. Læs mere om arrangementet.