fbpx
1. februar 2024
Kategori: Himlen

Jupiter på aftenhimlen

Forside » Himlen » Jupiter på aftenhimlen
Solsystemets største planet, Jupiter, pryder aftenhimlen. Hvis du vil nå at se den store gaskæmpe, inden den drager på sommerferie, skal du gøre det i februar og marts. Planeten vil først være let observerbar igen, når den vender tilbage på nattehimlen til august.

Jupiter er den største planet i vores solsystem. Den består af gas og har derfor ikke en fast overflade. Det betyder også, at man ikke kan lande på planeten. Når man undersøger Jupiter, sender man i stedet rumfartøjer i kredsløb om den. Missionen Juno er et eksempel på en undersøgelse af Jupiter, hvor man blandt andet studerer, hvilke gasser der findes i planetens atmosfære, dens magnetfelt og de store storme der raser på gaskæmpen.

Jupiters Måner

Jupiter har 95 kendte måner, hvoraf fire af dem blev opdaget af Galileo Galilei i 1610. De galilæiske måner er navngivet Europa, Io, Ganymedes og Callisto. Hvis man observerer Jupiter med en håndkikkert, kan man begynde at fornemme Jupiters måner, men de vil være svære at skelne fra planeten. Hvis man gerne vil kigge nærmere på månerne, kan et lidt større teleskop være en fordel.

I april 2023 sendte man rumfartøjet JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) afsted fra Jorden. Missionens hovedformål er at undersøge Jupiter og dens måner Ganymedes, Callisto og Europa. Ganymedes er den største og mest massive Måne i vores Solsystem. Hvis månen havde været i kredsløb om Solen, i stedet for om Jupiter, havde den været klassificeret som en planet.

Gaskæmpen i februar og marts

Planeten ligner en stjerne på aftenhimlen. Jupiter lyser kraftigt og vil i februar og marts befinde sig tæt på stjernebillederne Orion og Tyren samt den åbne stjernehob Plejaderne (De syv søstre).

Tilfældig dag d. 15. februar kl. ca. 20.30.

Aftenåbent i vinterferien

Vi holder aftenåbent lørdage og torsdage i vinterferien. Læs mere og se vores arrangementer her.

Vil du herud om aftenen?

Se arrangementer
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.