Jupiter er den største planet i vores solsystem. Den består af gas og har derfor ikke en fast overflade. Det betyder også, at man ikke kan lande på planeten. Når man undersøger Jupiter, sender man i stedet rumfartøjer i kredsløb om den. Missionen Juno er et eksempel på en undersøgelse af Jupiter, hvor man blandt andet studerer, hvilke gasser der findes i planetens atmosfære, dens magnetfelt og de store storme der raser på gaskæmpen.
Jupiters Måner
Jupiter har 95 kendte måner, hvoraf fire af dem blev opdaget af Galileo Galilei i 1610. De galilæiske måner er navngivet Europa, Io, Ganymedes og Callisto. Hvis man observerer Jupiter med en håndkikkert, kan man begynde at fornemme Jupiters måner, men de vil være svære at skelne fra planeten. Hvis man gerne vil kigge nærmere på månerne, kan et lidt større teleskop være en fordel.
I april 2023 sendte man rumfartøjet JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) afsted fra Jorden. Missionens hovedformål er at undersøge Jupiter og dens måner Ganymedes, Callisto og Europa. Ganymedes er den største og mest massive Måne i vores Solsystem. Hvis månen havde været i kredsløb om Solen, i stedet for om Jupiter, havde den været klassificeret som en planet.
Gaskæmpen i februar og marts
Planeten ligner en stjerne på aftenhimlen. Jupiter lyser kraftigt og vil i februar og marts befinde sig tæt på stjernebillederne Orion og Tyren samt den åbne stjernehob Plejaderne (De syv søstre).
Tilfældig dag d. 15. februar kl. ca. 20.30.
Aftenåbent i vinterferien
Vi holder aftenåbent lørdage og torsdage i vinterferien. Læs mere og se vores arrangementer her.