fbpx
15. august 2024
Kategori: Himlen, Rummet

Himmelfif august del 2

Forside » Himlen » Himmelfif august del 2
Få fif til den aktuelle stjernehimmel og nyt indenfor rumfart hver 14. dag. Du kan få himmelfif direkte i din indbakke, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

19. august: Månen er fuld

I aften skruer himlens natlampe op for styrken. Månen er netop i fasen, hvor hele månens overflade er belyst. Det er fuldmåne. I løbet af et år kaldes fuldmånerne forskellige navne, der kendetegner den periode, hvor fuldmånen indtræffer. Det kan ses som et historisk lag på årets gang. I august måned kendes fuldmånen som størens måne. Det gør den fordi støren var almen fangst i det nordlige Amerika på denne tid af året.

Månen står op omkring kl. 21 i sydøst og bevæger sig i løbet af aftenen og natten hen over himlen.

19. august: National luftfartsdag – National Aviation Day

I 1939 udråbte præsident Franklin D. Roosevelt d. 19. august til at være USA’s dag for national luftfart. Datoen blev valgt til ære for Orville Wright, da han som den første pilot nogensinde foretog den første motordrevne flyvning d. 17. december 1903. Datoen i dag blev valgt, da det var Orville Wrights fødselsdag.
Selvom dagen ”kun” er en national mærkedag i USA, kan vi sende en tanke til de mennesker, der hver dag arbejder for, at menneskeheden hvert eneste år når nye højder. Vi kan også fejre, hvor langt vi er nået siden den første motordrevne flyvning i 1903!

25. august: Planetfest efter midnat

Præcis som Saturn steg op på vores himmel i juli, følger Jupiter og Mars nu med. For hver nat der går, vil vi få bedre og bedre mulighed for at nyde planeterne på nattehimlen.

Observerer du Jupiter med en håndkikkert, kan du begynde at fornemme Jupiters måner, men de vil være svære at skelne fra planeten. Mars vil med det blotte øje fremstå som en rødlig stjerne. Ved observation med en håndkikkert eller et mindre teleskop vil den rødlige farve blive tydeligere.

Find Jupiter og Mars mod nordøst efter midnat. Kig mod sydøst for at finde Saturn.

26. august: Årsdagen for Andreas Mogensens anden færd i rummet

I dag er det 1 år siden, at den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen tog på sin anden rejse ud i rummet. Her blev han den 70. kommandør på Den Internationale Rumstation (ISS) og var samtidig den første ikke-amerikanske pilot på en SpaceX-mission.

Missionen blev døbt HUGINN, hvilket blev valgt af Andreas Mogensen selv. Læs mere om HUGINN-missionen her.

Se alle Observatoriets arrangementer.

Læs mere
Del nyheden

Fakta

Dagens længde
1. august: 16 timer og 1 minut
31. august: 13 timer og 54 minutter

Hold øje! Aktuelle opsendelser i august

Crew-9
Det bliver den 9. opsendelse med mandskab til ISS på et fartøj af typen: Crew Dragon Spacecraft. Opsendelsen sker i samspil mellem NASA og SpaceX.

Polaris Dawn
Mission bliver udført af SpaceX, og det bliver den første af 3. Missionen bliver fuldført udelukkende af civilt personale. Missionen har 38 forskellige eksperimenter med ombord, hvor det primære formål er at undersøge rummets påvirkning af mennesket. Det er vigtig viden, hvis vi ønsker at rejse ud til f.eks. Månen igen.

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal og overnatningsmuligheder.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.