fbpx
31. august 2023
Kategori: Himlen

Efterårets stjernehimmel

Forside » Himlen » Efterårets stjernehimmel
Efteråret har taget mørket i hånden og sammen vender de blikket vores vej. Med sig har de efterårets fortryllende farver og mørkets fantastiske stjernebilleder. Vi giver dig en guide til at finde rundt på efterårshimlen – denne gang mod øst.

Et af de mere kendte stjernebilleder er Cassiopeia, der ses som et tydeligt ’W’ i østlig retning ved 22-tiden i september måned. Jo længere vi kommer ind i efteråret, jo højere vil stjernebilledet stå på himlen, ligesom det vil kunne ses tidligere på aftenen. Brug stjernebilledet til at finde Perseus og Andromeda under sig.

Et familiedrama på himlen

Myterne fortæller, at Andromedas mor, Cassiopeia, var en smuk kvinde. Desværre var hun også stolt og pralede af sin skønhed. Især fremhævede hun sig selv som smukkere end Poseidons havfruedøtre. Det gjorde Poseidon vred og Andromedas far, Cepheus, måtte derfor ofre sin datter til havuhyret, Cetus, og lænkede hende derfor til kysten. Til Andromedas held, var Perseus i nærheden, og hun blev reddet fra den grusomme skæbne og giftede sig med sin redningsmand.

En interessant stjerne i hånden på Perseus

Ser man nærmere på stjernebilledet, Perseus, kan man se stjernen, Algol. Navnet stammer fra arabisk, ‘ra’s al-ghul’ og betyder Dæmonens hoved.

Da Perseus, ifølge myten, redder Andromeda, er han på vej hjem efter at have dræbt Medusa med sit sværd, og han holder derfor Medusas hoved i den ene hånd.

Mere videnskabeligt, er stjernen Algol interessant, da den er en såkaldt dobbeltstjerne med en formørkelsesvariant. Det betyder, at den har en ledsagende stjerne, der med jævne mellemrum formørker stjernen. Når den svageste stjerne glider ind foran den klareste, falder lysstyrken. Det tager ca. 10 timer og perioden mellem formørkelserne er to døgn, 20 timer og 48 minutter. Den italienske astronom, Montanari, spottede første gang fænomenet i 1667. Algol er dermed den først fundne af sin type.

To åbne stjernehobe

Mellem Perseus og Cassiopeia ligger to åbne stjernehobe, hvis officielle betegnelser er NGC 869 og NGC 884. De kaldes også h og χ Persei, men oftest omtales de tilsammen som Dobbelthoben i Perseus, og at de lige netop kan skimtes med det blotte øje en meget mørk nat bekræftes af, at de har været kendt siden oldtiden. Ifølge mytologien repræsenterer håndtaget på det sværd, som Perseus brugte til at hugge hovedet af Medusa. NGC 869 og NGC 884 befinder sig i en afstand af omkring 7500 lysår. De ligger i et stjernerigt område af Mælkevejen og gør sig bedst gennem en prismekikkert eller et teleskop med lav forstørrelse.

Se alle vores arrangementer.

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.