fbpx
26. november 2021
Kategori: Himlen, Rummet, Stjerner

Årets mest mystiske meteorsværm er på vej

Forside » Himlen » Årets mest mystiske meteorsværm er på vej
Julens ønsker kan få ekstra luft under vingerne, når årets største meteorsværm, Geminiderne, rammer i december, og som en anden Julemandens hjælper, bidrager den til ægte julemagi ved at være ganske uforklarlig.

Når Jorden suser rundt i sin bane omkring Solen, rammer vi hvert år resterne fra nogle af Universets kometer. Mødet med vores atmosfære får resterne til at brænde, og det frigiver energi i form af det lys, vi ser på himlen som smukke stjerneskud. Der er bare dét, at meteorsværmen, Geminiderne, ikke stammer fra en komet.

Geminiderne stammer derimod fra en asteroide med navnet 3200 Phaethon. Det mystiske er, at asteroider normalt ikke har haler – som vi kender fra kometer – men det har denne. På trods af dette, så udsender halen for lidt støv til at forklare stjerneskuddene fra Geminiderne.

Jupiter blander sig i julemagien

Én forklaring er, at asteroiden i sin bane, kommer så tæt på Solen, at den tørrer ud, sprækker og afgiver støvpartikler. De partikler bliver senere trukket ind i Jordens bane af Jupiters enorme tyngdekraft, og år for år, kommer der flere partikler til. Teorien forsøger dermed også på at forklare, hvorfor netop denne meteorsværm bliver kraftigere hvert eneste år.

En anden teori går på, at Phaethon, med sine 5 km i diameter, kan være et stykke, der er brækket af asteorioden, Pallas, og at det støv, som giver os stjerneskud i midten af december, er fra dengang Phaeton brækkede af. En tredje teori fra i år foreslår, at natrium fra asteroiden, kan spille en rolle i frigivelsen af støvet, i takt med at 3200 Phaethon kommer tættere på Solen.  

Ønsk fra Observatoriet

Den 10. og 11. december inviterer Observatoriet til at komme forbi og blive klogere på stjerneskud og forhåbentlig opleve dem fra toppen af observatorie-bakken blandt de fire kupler i Danmarks eneste fredede nattemørke.

Læs mere om arrangementet her

Fif til baghaven

Sender man hellere ønsker afsted hjemmefra, anbefaler Observatoriet, at man finder et mørkt sted, tager varmt tøj på og har god tid. Der går ca. 10-20 minutter, før ens øjne har vænnet sig til mørket.

Geminiderne er opkaldt efter stjernebilledet, Tvillingerne (Gemini), fordi meteorerne ser ud til at komme fra stjernebilledets to mest lysstærke stjerner, Castor og Pollux. Meteorsværmen topper natten mellem den 13. og 14. december, men der vil være god mulighed for at se stjerneskud i dagene før og efter. I kan fx finde udspringspunktet kl. 22.00 omkring 40 grader over den østlige horisont den 13. december.

Se stjerneskud fra Observatoriet…

Køb billetter
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.