Oplev årets to supermåner
Da månens bane er oval, og jorden ikke ligger midt i ovalen, betyder det at månens afstand til os varierer. Når den er længst væk, er månen ca. 400.000 km fra jorden, og når den er tættest, er den under 359.000km væk. Rammer den korte afstand sammen med en fuldmåne, har vi fænomenet Supermåne. Supermånen syner omkring 7% større end normalt, og lyser hele 16% kraftigere.
Oplev de to supermåner d. 1. og d. 31. august
Jupiter og Saturn er de festglade studenters planeter
Når studenterne springer ud (omkring Sankt Hans), kan man se de to planeter på himlen kort før solopgang mod øst. Først Saturn og dernæst Jupiter. De vil begge stå lavt over horisonten, men i løbet af sommeren, vil de kunne nydes på himlen tidligere og tidligere på natten, og til efteråret vil de igen være planeter på aftenhimlen.
Stjerneskud i sommeren
Man kan se stjerneskud hver nat, når det er skyfrit. I perioder kan man dog være heldig at se rigtig mange stjerneskud på kort tid. Det er det, vi kender som meteorsværme. I sommeren rammer vi ind i to meteorsværme, som er værd at holde øje med.
- 31. juli – Meteorsværmen Delta-Aquariderne topper.
- 13. august – Meteorsværmen Perseiderne topper.
Kom forbi Observatoriet og oplev stjerneskud, når vi holder åbent d. 11. og 12. august kl. 21-00. Læs mere om de stjerneskudsaftenerne her.