fbpx
30. oktober 2023
Kategori: På Observatoriet

Fra gaskæmper til månemagi

Forside » På Observatoriet » Fra gaskæmper til månemagi
Hver lørdag til og med 16. december holder Observatoriet aftenåbent. Hver aften har sit eget tema ud fra det, du kan se på himlen. Hvis du ikke kommer forbi, har vi samplet et par fif til at spotte nogle af de objekter, vi ser på de næste tre gange. Vi glæder os over, at den mørke tid er over os, så vi kan komme ud under stjernehimlen! God fornøjelse.

4/11: Gaskæmperne Saturn og Jupiter

Den 4. november zoomer vi ind på de to store gaskæmper, Saturn og Jupiter. Vi ser nærmere på deres måner og taler om de to fantastiske planeter.
Hvis du ikke kommer forbi, kan du selv spotte Jupiter omkring kl. 19.00 mod øst fx. lørdag den 4. november. Saturn kan ses i mere sydlig retning.

11/11: Mælkevejen og Andromedagalaksen

Den 11. november fordyber vi os i galakser. Vi skal tale om vores egen galakse, Mælkevejen, og om vores nærmeste “nabo”. Sidstnævnte zoomer vi ind på med teleskoper.

Andromedagalaksen hedder også Messier 31, og er det fjerneste objekt, som kan ses med det blotte øje. Det kræver en klar og mørk aften, varmt tøj og tålmodighed. Find stjernebilledet, Andromeda stik syd kl. 22.00 den 11/11. Jupiter vil stå klart under stjernebilledet, som er vejviser til galaksen.

18/11: Tyren og Plejaderne

Den 18. november tager vi på stjernehop og ser nærmere på nogle af vinterens stjernebilleder. Vi bruger Tyren til at finde Plejaderne eller “De syv søstre,” som, når man ser nærmere på det, afslører en samling af mange unge stjerner.

Du kan selv finde stjernebilledet, Tyren ved at trække en linje fra Orions bælte op og til Tyrens ene øje den 18. november kl. ca. 22.00 i sydøstlig retning.

De efterfølgende aftener er:

25/11: Fuldmånen og vinterkulden

2/12: Karlsvognen og dobbeltstjernerne

9/12: De klareste stjerner og årets gang

16/12: Orion – stjerneliv og død

Se alle arrangementer og køb billetter online. Der er begrænset plads.

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.