fbpx
27. juli 2023
Kategori: Rummet

Rumrejse-fejring i storbyen

Forside » Rummet » Rumrejse-fejring i storbyen
Hvis alt går efter planen, rejser den danske astronaut, Andreas Mogensen, mod Den internationale rumstation den 17. august. Det fejrer Observatoriet hos vores gode venner på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør den 10/8 og på dagen for opsendelsen den 17/8 på Experimentarium i Hellerup. Vi håber, I vil være med!

10. august: Ny udstilling åbner på Danmarks Tekniske Museum

Andreas Mogensen skal tilbringe det næste halve år på den imponerende rumstation langt væk fra Jorden, men hvordan er det egentlig at arbejde og leve i rummet?

Den 10. august åbner udstillingen, Rumstationen, på Danmarks Tekniske Museum. Her kan du gå på opdagelse i Andreas’ verden og se videoerne med ham, hvori han fortæller om sin kommende arbejdsplads og hjem. Du kan også møde os fra Observatoriet, som er klar med vores oppustelige planetarium, hvor vi viser stjernebilleder og går på opdagelse i universet. Museet sørger for gratis astronaut is til de første 400 gæster og har mange spændende aktiviteter i løbet af dagen.

Læs mere om arrangementet

17. august: Launch på Experimentarium

Så går det løs! Andreas Mogensen skal sendes afsted fra Florida, og vi følger opsendelsen live.

Fra kl. 10.00-15.00 kan du møde Observatoriet på Experimentarium i Hellerup, hvor vi bl.a. har taget solteleskoper med, så vi skal se på soludbrud, hvis vejret er til det. I kan også opleve udstillingen, Rumstationen. Det bliver en festdag med en masse aktiviteter. Tjek Experimentariums hjemmeside, som opdateres løbende, da dato og tid for Andreas’ opsendelse kan ændre sig.

Når Andreas kommer retur

Andreas Mogensen skal være i rummet i ca. seks måneder, men vi kender endnu ikke datoen for hans hjemkomst. Når vi gør, er det Observatoriets tur til at få besøg af vandreudstillingen, Rumstationen, og vi lover, at det ikke vil gå stille for sig! Følg med i vores nyhedsbrev.

Udstillingen, Rumstationen, er en del af projektet Rumrejsen, som du kan læse mere om her. Udstillingen er en vandreudstilling, der kan opleves på Danmarks Tekniske Museum, Dansk Industri, Experimentarium, Science Museerne, Kroppedal og på Observatoriet.

Bliv klogere på Andreas’ rumrejse.

Gå til Rumrejsen.dk
Del nyheden
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.