fbpx
11. august 2023
Kategori: Rummet

Huginn – ready to launch

Forside » Rummet » Huginn – ready to launch
Den danske astronaut, Andreas Mogensen, skal (indtil videre) afsted mod Den internationale rumstation 25. august. Hvis du vil se med live, er der flere muligheder.

Hvis du gerne vil have et kommentarspor direkte fra rumagenturerne (på engelsk) skal du følge med hos enten Nasa eller ESA,
Nasa sender live fra deres egen tv-kanal

ESA sender live via YouTube

Både DR og TV2 viser opsendelsen i kombination med interviews af danske forskere.

Varm op med videoklip fra forberedelserne til Huginn. Se Andreas Mogensen fortælle om den kommende rummission og se når Andreas og hans hold ankommer til Kennedy Space Center.

Livet på ISS og events rundt omkring i landet

Formidlingsprojektet, Rumrejsen, er et samarbejde mellem flere danske kultur- og scienceaktører, og her i august åbner flere steder vandreudstillingen, Rumstationen. Udstillingen kommer herud på Observatoriet, når Andreas vender mod Jorden igen. Det fejrer vi selvfølgelig! Hvis du allerede får vores nyhedsbrev, så bliv hængende for mere information, og ellers kan du tilmelde dig her

Hos Rumrejsen.dk kan du også læse mere om de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, hvad han spiser, hvordan han sover og meget mere. Bliv klogere på livet ombord på ISS.

Du kan også se en kalender med aktuelle begivenheder om missionen. Nogle aktører åbner dørene til launch, men det kræver, at du er fleksibel, da opsendelser ofte bliver rykket.

Nordisk mytologi i navnet

Missionen er opkaldt efter den ene af Odins to ravne, som han hver dag sendte ud for at samle viden om Verden. Huginn repræsenterer viden og tanke i den nordiske mytologi, og rummissionen vil da også kunne bringe ny viden indenfor mange områder.

Vink til Andreas Mogensen

Se Den Internationale Rumstation, når dens rute ligger forbi en breddegrad, vi kan se fra Danmark (og det er mørkt). Stationen kan ses som en kraftigt lysende prik på himlen (den er kraftig nok til, at den også ses tydeligt fra byområder), som bevæger sig langsommere end et stjerneskud men hurtigere end de fleste satellitter.

Se hvordan det ser ud, når rumstationen flyver forbi dit hus og få det præcise tidspunkt og dato samt en fornemmelse af i hvilken retning, du skal kigge på hjemmesiden: https://james.darpinian.com/satellites/ eller NASAs egen side: spotthestation.nasa.gov

Andreas Mogensen i træningsdragt

Skal dine elever vide mere om missionen? Alle forløb med raketter indeholder viden om Huginn.

Til skoletjenesten
Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.