fbpx
28. juni 2023
Kategori: Rummet

En rejse til rummet

Forside » Rummet » En rejse til rummet
I 2015 blev den første danske astronaut, Andreas Mogensen, sendt ud i rummet i 10 dage. Til august skal han forventeligt på sin anden rumrejse med opsendelse fra Florida. Denne gang som den første ikke-amerikanske pilot nogensinde og med en hjemkomst ca. seks måneder senere.

Missionen er opkaldt efter den ene af Odins to ravne, som han hver dag sendte ud for at samle viden om Verden. Huginn repræsenterer viden og tanke i den nordiske mytologi, og rummissionen vil da også kunne bringe ny viden indenfor mange områder.

Life science og overvågning af kroppen

Det tærer hårdt på kroppen at opholde sig i ekstreme miljøer, som længerevarende vægtløshed er, og kendte bivirkninger ved at være på mission i rummet er lavt blodtryk, rygproblemer, nærsynethed, knogleskørhed og svækket immunforsvar. Derfor skal missionen bl.a. undersøge og monitorere astronauternes kroppe. Danish Aerospace Company har udviklet en ny trådløs monitor, som skal følge kroppens medicinske nøgleparametre under træning og rumflyvninger. Teknologien bliver ikke kun til gavn for astronauter, men også til andre, som arbejder i ekstreme miljøer som fx brandmænd.

På cykeltur i rummet

Det er vigtigt for astronauternes sundhed, at de træner for at modvirke nogle af de mange bivirkninger ved at opholde sig længe i rummet. Astronauterne bruger i gennemsnit to timer om dagen på at motionere, når Andreas hopper på motionscyklen, tager han VR-briller på som en del af DTU Space’ forsøg, hvor film skal motivere ham til at træne, vedligeholde hans mentale sundhed og evne til at modvirke stresssituationer.

Kæmpelyn i atmosfæren

Fra rumstationens smukkeste udkigspost, Cupula, fangede Andreas i 2015 de første billeder af vejrfænomenerne Blue Jets og Red Sprites, som er opadgående lyn fra store tordenskyer. Ønsket er at undersøge og forstå, hvordan lyn påvirker atmosfærens koncentration af drivhusgasser og dermed Jordens klima. Derfor har DTU udviklet et superkamera til Andreas, som kan tage 100.000 billeder i sekundet!

Space rocks!

Sidst Andreas besøgte rumstationen, havde han dansk gastronomi med i verdensklasse! Den Århusianske Michelin kok, Thorsten Schmidt, stod for menuen, og det var en så stor succes, at han igen skal lave ”spacerocks” til besætningen. Spacerocks er næringsrige ”chokolade”-barer lavet på sunde ingredienser og uden sukker og chokolade, og som ligner små meteoritter. Hver Spacerock har sin egen hemmelig ingrediens, som Andreas og de andre astronauter kan hygge sig med at gætte sig frem til. Sidst havde Thorsten lagt små sedler ind i barerne, med håndskrevne hilsner fra besætningens familier.

På arbejde 24 timer i døgnet

Selv når det bliver sovetid, er det i videnskabens tjeneste. Aarhus Universitet har udviklet en lille øreprop, som kan måle hjerneaktivitet under søvn og gøre os klogere på søvnens faser. Astronauter på rumstationen døjer generelt med dårlig søvn pga. den vægtløse tilstand og manglen på solens døgnrytme. Rumstationen tager en tur rundt om Jorden hvert 92. minut, og derfor oplever de 16 solopgange og 16 solnedgange på 24 timer. Den danske rumvirksomhed, SAGA Space Architechts, har udviklet LED paneler, der skal medvirke til at efterligne naturligt dagslys og dermed optimere astronauternes mentale sundhed.

Vink til Andreas Mogensen

Se Den Internationale Rumstation, når dens rute ligger forbi en breddegrad, vi kan se fra Danmark (og det er mørkt). Stationen kan ses som en kraftigt lysende prik på himlen (den er kraftig nok til, at den også ses tydeligt fra byområder), som bevæger sig langsommere end et stjerneskud men hurtigere end de fleste satellitter.

Se hvordan det ser ud, når rumstationen flyver forbi dit hus og få det præcise tidspunkt og dato samt en fornemmelse af i hvilken retning, du skal kigge på hjemmesiden: https://james.darpinian.com/satellites/ eller NASAs egen side: spotthestation.nasa.gov

Mens vi venter på den historiske opsendelse, så kan du i mellemtiden nyde en sommeraften på Observatoriet. Det er alle lørdage i perioden d. 24. juni til d. 5. august kl. 21-00. Se alle vores arrangementer her.

Vil du forbi Observatoriet en sommeraften?

Se arrangementer
Del nyheden
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.