1. august: Saturn står flot på himlen
Vi kan ikke anbefale det nok! I løbet af august vil Saturn stå højere og højere på himlen. Det er et fantastisk syn at nyde på en skyfri aften! Saturn er en stor gasplanet, som reflekterer relativt meget lys fra Solen. Det gør den til et af de nemmere objekter at observere på himlen. Med det blotte øje vil planeten syne som en klar stjerne og udstyret med en kikkert, der har en forstørrelse på +30, kan du ane en mere oval form. Saturns ringe består primært af støv, gasser og iskrystaller.
Du finder Saturn mod sydøst ved midnatstid d. 1. august. God fornøjelse!

4. august: Nymåne
I dag er det nymåne. Nymåne opstår, når Månen befinder sig mellem Jorden og Solen. På dette tidspunkt oplyses den del af Månen, som vender væk fra Jorden. Det betyder også, at Månen er ”fremme” om dagen. I dagene op til og efter nymåne, kan den opleves som et smalt segl på himlen; typisk tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen.

9. august: International dag for verdens oprindelige folk
I dag fejres og anerkendes de oprindelige folkestammer rundt om i verden. Det er måske også en dag, hvor det er værd at huske, at Tycho Brahe ikke var det første menneske, der kiggede mod stjernerne. Det er en indfødt nysgerrighed, som alle mennesker deler på tværs af landegrænser og tid.
På en dag som i dag kan vi passende tage et kig på et af de ældste observatorier, som mennesket kender til – nemlig Wurdi Youang-observatoriet. Det har formentlig sit ophav for mere end 11.000 år siden. Stenene udgør en primitiv og relativt præcis kalender, hvis man ellers vidste, hvordan man skulle aflæse den.


12. august: Meteorregn gæster nattehimlen
Meteorsværmen Perseiderne topper natten mellem d. 12. og 13. august. I løbet af et år oplever Jorden flere meteorsværme, som kan give et øget antal stjerneskud på himlen. Det sker, når Jorden rammer nogle af resterne fra Solsystemets kometer eller asteroider, når den suser rundt i sin bane om Solen. Når støvpartikler rammer vores atmosfære, vil de brænde og skabe det lys, som vi på himlen kan se som smukke stjerneskud. Udspringspunktet findes i stjernebilledet Perseus, som står mod nordøst.
Du kan øge chancerne for at se stjerneskud ved allerede at tage ud i dagene op til, at den topper. Find et godt mørkt sted, tag masser af varmt tøj på og hav tålmodighed. Der kan op til en halv time før øjnene har vænnet sig til mørket. God jagt!
