17. juli 2024
Kategori: Himlen, Rummet

Himmelfif august del 1

Forside » Himlen » Himmelfif august del 1
Få fif til den aktuelle stjernehimmel og nyt indenfor rumfart hver 14. dag. Du kan få himmelfif direkte i din indbakke, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

1. august: Saturn står flot på himlen

Vi kan ikke anbefale det nok! I løbet af august vil Saturn stå højere og højere på himlen. Det er et fantastisk syn at nyde på en skyfri aften! Saturn er en stor gasplanet, som reflekterer relativt meget lys fra Solen. Det gør den til et af de nemmere objekter at observere på himlen. Med det blotte øje vil planeten syne som en klar stjerne og udstyret med en kikkert, der har en forstørrelse på +30, kan du ane en mere oval form. Saturns ringe består primært af støv, gasser og iskrystaller.

Du finder Saturn mod sydøst ved midnatstid d. 1. august. God fornøjelse!

4. august: Nymåne

I dag er det nymåne. Nymåne opstår, når Månen befinder sig mellem Jorden og Solen. På dette tidspunkt oplyses den del af Månen, som vender væk fra Jorden. Det betyder også, at Månen er ”fremme” om dagen. I dagene op til og efter nymåne, kan den opleves som et smalt segl på himlen; typisk tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen.

Foto: NASA

9. august: International dag for verdens oprindelige folk

I dag fejres og anerkendes de oprindelige folkestammer rundt om i verden. Det er måske også en dag, hvor det er værd at huske, at Tycho Brahe ikke var det første menneske, der kiggede mod stjernerne. Det er en indfødt nysgerrighed, som alle mennesker deler på tværs af landegrænser og tid.

På en dag som i dag kan vi passende tage et kig på et af de ældste observatorier, som mennesket kender til – nemlig Wurdi Youang-observatoriet. Det har formentlig sit ophav for mere end 11.000 år siden. Stenene udgør en primitiv og relativt præcis kalender, hvis man ellers vidste, hvordan man skulle aflæse den.

12. august: Meteorregn gæster nattehimlen

Meteorsværmen Perseiderne topper natten mellem d. 12. og 13. august. I løbet af et år oplever Jorden flere meteorsværme, som kan give et øget antal stjerneskud på himlen. Det sker, når Jorden rammer nogle af resterne fra Solsystemets kometer eller asteroider, når den suser rundt i sin bane om Solen. Når støvpartikler rammer vores atmosfære, vil de brænde og skabe det lys, som vi på himlen kan se som smukke stjerneskud. Udspringspunktet findes i stjernebilledet Perseus, som står mod nordøst.

Du kan øge chancerne for at se stjerneskud ved allerede at tage ud i dagene op til, at den topper. Find et godt mørkt sted, tag masser af varmt tøj på og hav tålmodighed. Der kan op til en halv time før øjnene har vænnet sig til mørket. God jagt!

Se alle Observatoriets arrangementer.

Læs mere
Del nyheden

Fakta

Dagens længde
1. august: 16 timer og 1 minut
31. august: 13 timer og 54 minutter

Hold øje! Aktuelle opsendelser i august

Crew-9
Det bliver den 9. opsendelse med mandskab til ISS på et fartøj af typen: Crew Dragon Spacecraft. Opsendelsen sker i samspil mellem NASA og SpaceX.

Polaris Dawn
Mission bliver udført af SpaceX, og det bliver den første af 3. Missionen bliver fuldført udelukkende af civilt personale. Missionen har 38 forskellige eksperimenter med ombord, hvor det primære formål er at undersøge rummets påvirkning af mennesket. Det er vigtig viden, hvis vi ønsker at rejse ud til f.eks. Månen igen.

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal og overnatningsmuligheder.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.