Observatoriet i Brorfelde arbejder for at vække nysgerrigheden til den nære natur, og det er et stort ønske at kunne give flere en nem adgang til mørket og stjernerne som en del af naturoplevelsen. På Observatoriet er man derfor ikke i tvivl om, at det skulle være anderledes shelters, der skal lokke folk mere ud i det fri.
Vi håber, vi med vores såkaldte ’stjernekigger’-shelters kan lokke nye brugergrupper til at opleve en nat tæt på naturen. De nye shelters er udformet på en måde, som passer til resten af Observatoriets formidlingsgreb og går godt i tråd med vores strategi om at formidle både astronomi, biologi og geologi til skoleklasser og andre interesserede,”
siger Julie K.L. Bouchet, leder af Observatoriet.
Unikke shelters
De fire runde shelters har hver plads til 6-8 personer og kan derfor samlet set huse en skoleklasse – men kommer også til at kunne bookes enkeltvis. Væggens krumning er designet, så man kan sidde op ad væggen, og om dagen kan en hel skoleklasse modtage undervisning i et enkelt shelter. Når mørket falder på, kan man ligge med hovedet mod shelterets centrum og se den smukke stjernehimmel over sig igennem et rundt glastag.
For at finde de nye shelters, skal gæster igennem Istiden, et nyt geologisk aktivitetsområde på Observatoriet. Fra den asfalterede hovedvej løber en handicapvenlig sti igennem Istiden og videre om til de fire shelters, så både kørestolsbrugere og barnevogne kan lægge turen forbi.
En del af Istidsruten
De fire ’Stjernekigger’-shelters bliver etableret som en del af tværkommunale projekt Istidsruten, som er realiseret med støtte fra Nordea-fonden. Den i alt 390 km lange cykelrute kommer undervejs forbi flere attraktioner, der har fokus på natur og landskab. Som partner i projektet, fik Observatoriet i Brorfelde støtte til bl.a. at opføre fire nye shelters, som skal være base for formidling af istid og landskab og i det hele taget bidrage til at få flere ud i det fri.
Arkitekttegning af shelter (øverst)
De nye shelters er tegnet af tegnestuen, Atelier Kristoffer Tejlgaard, og bygges af præfabrikerede elementer i krydsfiner og er monteret på skruefundamenter, der skrues ned uden gravearbejde og kan skrues op igen ved endt brug. Hulrummet i konstruktionen er isoleret med papiruld og ydersiden skærmes af et lag linolie og træ-tjærebehandlet marine krydsfiner.