fbpx
1. januar 2021
Kategori: Jorden, På Observatoriet

Stjerneshelters er klar til sommer

Forside » Jorden » Stjerneshelters er klar til sommer
Stjerneshelters er klar til sommer

Observatoriet i Brorfelde arbejder for at vække nysgerrigheden til den nære natur, og det er et stort ønske at kunne give flere en nem adgang til mørket og stjernerne som en del af naturoplevelsen. På Observatoriet er man derfor ikke i tvivl om, at det skulle være anderledes shelters, der skal lokke folk mere ud i det fri.

Vi håber, vi med vores såkaldte ’stjernekigger’-shelters kan lokke nye brugergrupper til at opleve en nat tæt på naturen. De nye shelters er udformet på en måde, som passer til resten af Observatoriets formidlingsgreb og går godt i tråd med vores strategi om at formidle både astronomi, biologi og geologi til skoleklasser og andre interesserede,”

siger Julie K.L. Bouchet, leder af Observatoriet.

Unikke shelters

De fire runde shelters har hver plads til 6-8 personer og kan derfor samlet set huse en skoleklasse – men kommer også til at kunne bookes enkeltvis. Væggens krumning er designet, så man kan sidde op ad væggen, og om dagen kan en hel skoleklasse modtage undervisning i et enkelt shelter. Når mørket falder på, kan man ligge med hovedet mod shelterets centrum og se den smukke stjernehimmel over sig igennem et rundt glastag.

For at finde de nye shelters, skal gæster igennem Istiden, et nyt geologisk aktivitetsområde på Observatoriet. Fra den asfalterede hovedvej løber en handicapvenlig sti igennem Istiden og videre om til de fire shelters, så både kørestolsbrugere og barnevogne kan lægge turen forbi.

En del af Istidsruten

De fire ’Stjernekigger’-shelters bliver etableret som en del af tværkommunale projekt Istidsruten, som er realiseret med støtte fra Nordea-fonden. Den i alt 390 km lange cykelrute kommer undervejs forbi flere attraktioner, der har fokus på natur og landskab. Som partner i projektet, fik Observatoriet i Brorfelde støtte til bl.a. at opføre fire nye shelters, som skal være base for formidling af istid og landskab og i det hele taget bidrage til at få flere ud i det fri.

Billedforklaringer
Illustration af beliggenhed Shelterpladsen er placeret et stykke væk fra Observatoriets andre bygninger i respekt for den omfattende fredning på området, der er kendt som Danmarks største totalfredning.

Arkitekttegning af shelter (øverst)
De nye shelters er tegnet af tegnestuen, Atelier Kristoffer Tejlgaard, og bygges af præfabrikerede elementer i krydsfiner og er monteret på skruefundamenter, der skrues ned uden gravearbejde og kan skrues op igen ved endt brug. Hulrummet i konstruktionen er isoleret med papiruld og ydersiden skærmes af et lag linolie og træ-tjærebehandlet marine krydsfiner.

Del nyheden

Fakta

  • De nye shelters kan ikke bookes endnu.
  • De forventes klar sommeren 2021.
  • Shelterne bliver placeret med frit udsyn til himlen – ikke under træer som på tegningen.
  • De er tegnet af arkitektfirmaet: Atelier Kristoffer Tejlgaard
  • Alle materialer er biologisk nedbrydelige eller 100% recirkulerbare.
  • De nye shelters bliver placeret med ”ryggen” mod Observatoriet, så det er muligt at lave bål uden at forstyrre det fredede nattemørke.
  • Sammen med de fire shelters etableres et muldtoilet. Handicaptoilettet findes nær grusstiens start og Observatoriets andre bygninger.
  • Observatoriet står for al drift og udlejning. Priser og praktiske informationer er under udarbejdelse.
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.