fbpx
14. september 2023
Kategori: På Observatoriet

Flere aftener i mørket

Forside » På Observatoriet » Flere aftener i mørket
Når de lyse timer bliver færre, er der mange, der går ind. På Observatoriet går vi ud. Stjernerne kalder, og vi ændrer vores åbningstider, så der bliver flere muligheder for, at alle kan opleve en stjernestund. Når efterårsferien er slut, vil Observatoriet derfor holde mere aftenåbent og mindre åbent om dagen.

Fra dagsåbent til aftenåbent

Vi har spurgt vores gæster til vores åbningstider, og ikke overraskende, nævner mange, at de gerne vil mere ud under stjernehimlen. Vi har lyttet og forsøger os derfor med at følge årets gang, så mere mørke betyder mere aftenåbent.

Efter efterårsferien vil de almindelige åbningstider fra 11-16 i weekenden blive erstattet med aftenåbent hver lørdag fra kl. 19-22.

I hverdagene er der stadig åbent for forhåndsbookinger til skoler, foreninger og virksomheder. Som private kan I også fortsat forhåndsbooke rundvisninger eller stjerneaftener.

Åbningstider 2023 – I efterårsferien

I efterårsferien er der fortsat almindelig åbningstid hver dag kl. 11-17. Om aftenen kan man være med til en særlig stjernestund fra kl. 19-22, hvor Observatoriets formidlere går på opdagelse i Universet ud fra forskellige temaer.

Se de forskellige aftenarrangementer i efterårsferien i kalenderen.

Åbningstider 2023 – Efter efterårsferien

28. oktober – 16. december (begge dage inklusiv): Alle lørdage kl. 19-22.

Alle særarrangementer/aftenåbent afholdes fortsat året rundt. Se arrangementskalenderen.

Åbningstider 2024

Januar: Kun åbent for forhåndsbookinger.

I perioden 10. februar – 20. oktober: Alle weekender kl. 11-16. I skolernes ferier kl. 11-17.

I perioden 26. oktober – 28. december (begge dage inklusiv): Alle lørdage kl. 19-22.

Alle særarrangementer/aftenåbent afholdes fortsat året rundt. Se arrangementkalenderen.

Del nyheden
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.