fbpx
16. september 2022
Kategori: Himlen, Rummet, Stjerner

Tre tips til teleskoper

Forside » Himlen » Tre tips til teleskoper
Vi har samlet lidt fif til dig, som skal købe dit første teleskop eller give et i gave.

Når du skal vælge udstyr, der skal bringe dig tættere på nogle af universets helt store hemmeligheder og mystiske objekter, er det vigtigt at overveje, hvad et teleskop skal kunne vise dig og i hvilken detaljegrad. Herefter kan dit budget være din ramme.

Med astronomisk udstyr som hobby, kan man hurtigt blive betaget af de store avancerede teleskoper, men til en start og før du investerer, bør du overveje følgende:

Manuelt eller automatisk?

Teleskoper findes både med manuel indstilling, men også med computerstyring, som kan hjælpe dig rundt på himlen ved få klik. Det lyder nemt, men faktisk er vores anbefaling at starte med et manuelt teleskop, som er nemmere at sætte op, og dermed er du hurtigere i gang med det sjove: selve observationen.

Vægt og størrelse

Hvis du allerede bor et sted, hvor lyset fra gadelamper og andet ikke generer, er det nemt at transportere dit udstyr udenfor og hurtigt komme i gang. Men de fleste af os bor i byer, hvor lyset forstyrrer den smukke nattehimmel. Derfor må mange tage ud til nærtliggende mørke. Vælg derfor et teleskop, der ikke er for stort eller tungt.

Forstørrelse

Du sidder og kigger på teleskoper og bliver betaget af en sælgende tekst som fortæller at det omtalte teleskop kan forstørre hele 200 gange! Det lyder godt, men desværre bliver vi naturligt begrænset af både atmosfærens forstyrrelser, men også diameteren på det okular (glasset, man kigger igennem på teleskoper) som er valgt på teleskopet.

En god tommelfingerregel er, at vælge et okular med en større diameter end 10 mm, og et teleskop som kan forstørre minimum 40 gange med dette okular. Med 40 ganges forstørrelse kan du se smukke detaljer på månen og dens kratere, Saturns ringe og Jupiters måner – selv Andromedagalaksen med sin afstand på 2,3 mio. lysår!

Få hjælp på Observatoriet

Observatoriet hjælper gerne med udstyr og holder året igennem Teleskop-torsdag hvor der netop er fokus på at komme godt i gang med observation.

Kig forbi til Teleskop-torsdag sidste torsdag i måneden.

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.