Når du skal vælge udstyr, der skal bringe dig tættere på nogle af universets helt store hemmeligheder og mystiske objekter, er det vigtigt at overveje, hvad et teleskop skal kunne vise dig og i hvilken detaljegrad. Herefter kan dit budget være din ramme.
Med astronomisk udstyr som hobby, kan man hurtigt blive betaget af de store avancerede teleskoper, men til en start og før du investerer, bør du overveje følgende:
Manuelt eller automatisk?
Teleskoper findes både med manuel indstilling, men også med computerstyring, som kan hjælpe dig rundt på himlen ved få klik. Det lyder nemt, men faktisk er vores anbefaling at starte med et manuelt teleskop, som er nemmere at sætte op, og dermed er du hurtigere i gang med det sjove: selve observationen.
Vægt og størrelse
Hvis du allerede bor et sted, hvor lyset fra gadelamper og andet ikke generer, er det nemt at transportere dit udstyr udenfor og hurtigt komme i gang. Men de fleste af os bor i byer, hvor lyset forstyrrer den smukke nattehimmel. Derfor må mange tage ud til nærtliggende mørke. Vælg derfor et teleskop, der ikke er for stort eller tungt.
Forstørrelse
Du sidder og kigger på teleskoper og bliver betaget af en sælgende tekst som fortæller at det omtalte teleskop kan forstørre hele 200 gange! Det lyder godt, men desværre bliver vi naturligt begrænset af både atmosfærens forstyrrelser, men også diameteren på det okular (glasset, man kigger igennem på teleskoper) som er valgt på teleskopet.
En god tommelfingerregel er, at vælge et okular med en større diameter end 10 mm, og et teleskop som kan forstørre minimum 40 gange med dette okular. Med 40 ganges forstørrelse kan du se smukke detaljer på månen og dens kratere, Saturns ringe og Jupiters måner – selv Andromedagalaksen med sin afstand på 2,3 mio. lysår!
Få hjælp på Observatoriet
Observatoriet hjælper gerne med udstyr og holder året igennem Teleskop-torsdag hvor der netop er fokus på at komme godt i gang med observation.