fbpx
2. februar 2024

Tag på rumrejse i vinterferien på Observatoriet

Forside » Tag på rumrejse i vinterferien på Observatoriet

Oplev Andreas Mogensens rummission, lad jer fascinere af raketshowet og se Danmarks største teleskop. Tag med på rumrejse, når Observatoriet holder åbent hver dag i vinterferien fra d. 10.-25. februar kl. 11-17.

Når det bliver aften og mørket sænker sig, spotter vi satellitter og zoomer ind på månen. Det er lørdage og torsdage kl. 19-22 for voksne og større børn (+10 år).

Ny udstilling åbner i vinterferien

Hvordan sover astronauterne på Den Internationale Rumstation? Hvad spiser og drikker de? Og hvad sker der med kroppen i vægtløs tilstand? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på i udstillingen ’Rumstationen – På mission med Andreas Mogensen’, som åbner på Observatoriet i vinterferien.

Gennem en række unikke videoinstallationer fortæller Andreas Mogensen om livet ombord på ISS og om de mange spændende forskningsforsøg. Undervejs kan man udforske modeller og artefakter fra udvalgte forsøg. Besøg også ISS med Observatoriets nye virtual reality-oplevelse. Her kan man få en fornemmelse af, hvordan det er at svæve rundt på ISS i vægtløs tilstand.

Udstillingen er udviklet og produceret af Experimentarium i tre kopier. Øvrige partnere i udstillingsprojektet er Observatoriet, Danmarks Tekniske Museum, Science Museerne, Kroppedal Museum, Dansk Industri og Tina Ibsen Formidling.

Raketshow og Danmarks største teleskop

I vinterferien vil der – i anledning af udstillingsåbningen – være aktiviteter, som tager gæsterne med på en rumrejse. Hver dag kan man opleve det fascinerende raketshow, være kreativ i rum-værkstedet, hvor man kan bygge en model af ISS med LEGO eller prøve kræfter med at bygge en robotarm af pap. Gå på opdagelse på det 40 hektar store område i jagten på Andreas Mogensen og hans projekter på ISS.

Udover de mange rum-aktiviteter kan man blive klogere på naturvidenskabens forunderlige verden. Oplev Danmarks naturvilde sciencepark, som rummer spændende udstillinger og sjove aktiviteter. Se Danmarks største teleskop, zoom ind på universet med de magiske zoomviewers og prøv den interaktive sandkasse. Gå den 1,4 km lange Planetsti, nyd udsigten over lammefjorden og spis madpakke med Mammut Lehmann i istidsområdet.

Rumrejse i aftentimerne

Observatoriet holder aftenåbent for voksne og større børn (+10 år). I tråd med vinterferiens rumrejse-tema stiller Observatoriet skarpt på satellitter, månen og rumfart. På lørdage kan man blive klogere på satellitter og lære, hvordan man spotter dem, mens man på torsdage kan zoome ind på månen og høre om rumfart.

Alle aftener bliver man taget med på en rejse gennem vinterhimlen stjerner og himmelobjekter enten udendørs eller digitalt indendørs. Hvis vejret tillader det, vil der være mulighed for observation både med og uden udstyr. Ved overskyet vil der være fortællinger om Danmarks største teleskop, Discovery.

Kontakt

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder, Observatoriet // 72 36 32 94 // cathp@holb.dk

Julie K. L. Bouchet, Leder, Observatoriet // 72 36 23 45 // jubou@holb.dk

Yderligere information

Observatoriet holder åbent hver dag fra d. 10.-25. februar kl. 11-17. Billetpriser: Voksne (+18 år): 125 kr. Børn & unge (4-17 år): 75 kr.

Observatoriet holder aftenåbent lørdage og torsdage i perioden d. 10.-25. februar
kl. 19-22. Billetpriser: Voksne (+18 år): 145 kr. Børn & unge (4-17 år): 125 kr.

Billetter kan købes på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk.

Om Rumrejsen

Udstillingen ’Rumstationen – På mission med Andreas Mogensen’ er en del af det landsdækkende initiativ Rumrejsen, som har til formål at skærpe børns interesse for STEM-fagene. Projektet er knyttet til den danske ESA-astronaut Andreas Mogensens anden rummission, Huginn. Rumrejsen er et samarbejdsprojekt, der involverer en lang række samarbejdspartnere på tværs af landet: Experimentarium, Astra, Danmarks Tekniske Museum, DTU, Dansk Industri, Danske Universiteter, Esero DK, Naturvidenskabernes Hus og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Ellerhammerfonden og Thomas B. Thriges Fond.

Læs mere om projektet her.

Udstillingen kan opleves på Experimentarium i Hellerup, på Kroppedal Museum og på Observatoriet i Brorfelde.

Del nyheden

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.