fbpx
23. april 2018

Se stjernedrys fra en sjælden komet

Forside » Se stjernedrys fra en sjælden komet

Kom ud på Observatoriet lørdag den 5. maj kl. 20.30-24.00 og hav ønskerne klar, når meteorsværmen, Aquariderne, gæster stjernehimlen. Nyd synet fra en hængekøje, gå på opdagelse i universet med teleskoper og bliv klogere på det smukke stjernestøv.

Stjerner og mulighed for stjerneskud

Det fredede nattemørke på Observatoriet i Brorfelde er rammen for et særligt arrangement den 5. maj kl. 20.30-24.00, når meteorsværmen, Aquariderne, rammer Jordens atmosfære og viser sig som stjerneskud i skyfrit vejr.

Observatoriet, nær Holbæk og Tølløse, blev bygget i 1950’erne, da astronomer fra København søgte efter landets bedste sted at observere på himlen fra. Uden lysforurening og placeret højt i De Sjællandske Alper får Aquariderne en optimal scene på Observatoriet i Brorfelde. Er vejret dårligt, rykker alle ind i Observatoriets største kuppel og ser stjernehimlen digitalt.   

Aquariderne er en hilsen fra Halley  

Aquariderne viser sig som stjerneskud i maj og juli-august, og de støvpartikler, der forårsager meteorsværmen, kommer fra den berømte komet, Halley, som er synlig fra Jorden én gang hvert 76. år. Næste gang i år 2062. Det skal dog ikke forhindre den i at sende en hilsen til Jorden.

”Når en komet passerer forbi solen, frigiver den noget materiale, som med tiden bliver til et langt bånd af støv, der følger kometens bane. Aquariderne er med andre ord Halleys støvbånd. På Observatoriet glæder vi os til den flotte hilsen fra Halley og håber at rigtig mange vil komme forbi og opleve stjerneskuddene i nogle helt særlige omgivelser,” siger astronom ved Observatoriet, Michael Lindholm. 

Se med fra hængekøjen 

Gæster melder deres ankomst i Værkstedsbygningen ved P-pladsen mellem 20.30 og 21.00. Herefter er der lagt op til en aften, hvor Observatoriets astronomiske guider tager alle med på en rejse ud i universet og fortæller om både rumsten og stjerneskud. Efter mørkets frembrud kan Aquariderne opleves fra hængekøjer, og hvis vejret er til det, ser vi på den aktuelle stjernehimmel gennem teleskoper. Billetprisen er inkl. varm vegetarisk astro-gryde. Husk varmt tøj og andre ting til hygge; Et liggeunderlag, klapstol og evt. termokande. Der er salg af kaffe/the og andre kioskvarer i begrænset omfang.

Kontakt og mere info

Michael Lindholm // Astronom // 72362489// Micli@holb.dk

Yderligere information:  

Program:

kl. 20.30-21.00: Check-in i Værkstedet (Bygningen ved siden af parkeringspladsen) kl. 21.00: Introduktion til aftenen

Kl. 21.30: Vid, hvad du ser. Fortælling om Aquariderne

Kl. 22.00: Nyd natten og stjernehimlen. Spørg vores guider til råds og bliv klogere på himlen. Kl. 23.30: Midnatsfortælling og tak for i aften 

Billetter 

Billetter koster 175kr for voksne (18år+) og 125kr for børn (3-17år). 

Billetprisen er inkl. varm vegetarisk astro-gryde Billetter købes i forsalg via Brorfelde.dk

Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.