fbpx
14. juni 2021

Observatoriet fyrer op under DBUs Pigeraket

Forside » Observatoriet fyrer op under DBUs Pigeraket

27. juni kan 5-11-årige piger for 25. gang sparke til bolden, mens de lærer om
solsystemet og naturen omkring dem. DBU’s Pigeraketten går i luften på
Observatoriet syd for Holbæk og håbet er, at det igen kan lykkes at tiltrække piger
til fodbold over hele landet.

For mange piger er Pigeraketten første møde med fodbolden, men erfaringer viser,
at det er en hjælpende hånd at prøve kræfter med sporten sammen med andre
piger. DBU tager derfor Danmark rundt med deres rekrutteringstiltag, Pigeraketten,
der siden 1997 har haft ca. 135.000 piger med på rejsen – af disse havde flere end
halvdelen ikke spillet fodbold før.

Pigeraketten på Observatoriet

Årets Pigeraket skydes i gang med et helt særligt træf, som ikke finder sted i en klub, men på Observatoriet ved den lille by Brorfelde, syd for Holbæk. Her letter raketten, som sender deltagerne afsted ud i universet, hvor de skal besøge en række planeter for at finde delene til klubnøglen, der er blevet ødelagt og kastet ud i rummet. Pigerne skal i samarbejde med DBU’s astronaut samle den gyldne klubnøgle, så klubben atter kan blive åbnet til klubtræning ved hjælp af sjove aktiviteter og opgaver. Selvom man kunne tro, at der er lang fra fodbold til naturvidenskab, er der flere fælles fodslag.

Naturvidenskab handler om at være nysgerrig og eksperimenterende. Det samme gælder, når man skal prøve en sportsgren for første gang. Derudover vil vi gerne slå et slag for, at pigerne kommer til bolden eller til videnskaben, for den sags skyld. Jeg kan kun få øje på, at vores samarbejde med DBU ligger lige til højrebenet

siger Julie Bouchet, leder af Observatoriet.

Den 27. juni står Observatoriets formidlere klar på hver deres ”planet” med sjove øvelser og viden om det sted, pigerne er landet. DBU’s personale og frivillige sørger for fodbolden. 

Borgmester fyrer startraket af

Dagen skydes i gang af Holbæk Kommunes borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, der peger på vigtigheden af at introducere de yngre børn til sporten.

“Det er simpelthen så vigtigt, at piger allerede fra de er helt små ved, at fodbold også er noget for dem. Der er nemlig en masse gevinster ved det. Udover selve motionen, så bidrager det også med venskaber, glæde og man bliver mere selvsikker, fordi man oplever at blive bedre til noget. Pigeraketten er en god måde at komme ind i fodboldens verden på. Og til arrangementet på Observatoriet bliver det krydret med naturvidenskab, som vi også ønsker, at flere piger får øjnene op for,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.

En frivillig raket

Selvom ansatte fra både Observatoriet og DBU Bredde vil guide pigerne sikkert gennem rumrejsen, så er det helt afgørende for Pigeraketten, at de frivillige trænere og hjælpere fra de lokale klubber er til stede på dagen. 

”Vi er begejstrede for, at vi hos Observatoriet har fundet den helt rigtige partner til at markere Pigerakettens 25. års jubilæum. Her går leg og læring hånd i hånd, og som ved de mange tusinde tidligere afviklinger af Pigeraketten, så er de frivillige fra de lokale fodboldklubber helt afgørende for, at pigerne efterfølgende lander godt og trygt i fodboldklubben, hvor et helt nyt fodboldeventyr kan begynde”, siger formand for DBU’s Børnegruppe Bjarne Christensen.   Yderligere information og kontakt

Kontakt DBU

Peter Otto Vest Hansen // Kommunikationsansvarlig DBU //  21765370 // peve@dbusjaelland.dk   

Kontakt Observatoriet

Julie K. L. Bouchet // Leder af Observatoriet // 72 36 23 45 // jubou@holb.dk Sarah Sohl // Kommunikationsansvarlig // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

Baggrund

Pigeraketten er DBU’s unikke rekrutteringsaktivitet for de 5-11-årige piger. Gennem en rumrejse og sjove aktiviteter får pigerne et indblik i fodbolden, hvor målet er at inspirere pigerne til at begynde til fodbold.

Observatoriet

Observatoriet i Brorfelde er et opdagelsescenter, hvor man i weekender, i skolernes ferier og til særarrangementer kan få øje på at se naturvidenskabens forunderlige verden. Observatoriet er Danmarks største og blev siden sin opførsel i 1950’erne kendt i hele verden for sit teleskopbyggeri. Observatoriet ligger midt i et smukt og bakket landskab formet af den sidste istid.     

Links

Tilmelding hos DBU: 

https://dbu.nemtilmeld.dk/148/

Statistik for Pigeraketten

https://www.dbusjaelland.dk/klubudvikling/medlemmer/rekruttering-afboern/pigeraketten/fakta-om-pigeraketten/

Mere viden om Observatoriet www.observatoriet.dk Faktaboks

  • DBU’s Pigeraket har haft ca. 135.000 deltagende piger siden starten i 1997.
  • Aktiviteten betegnes som en rekrutteringsplatform, hvor Pigeraketten skal være med til at skabe synlighed om klubbens aktiviteter og tilbud for piger i aldersgruppen 5-11 år.
  • En Pigeraket-afvikling varer 2,5 time
  • Det er gratis og uforpligtende
  • Der er plads til maksimum 100 piger per Pigeraket
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal og overnatningsmuligheder.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.