fbpx
15. september 2021

Shelterbooking åbner

Forside » Shelterbooking åbner

Observatoriet åbner nye spektakulære stjernekiggershelters

Fra 1. oktober tilbyder Observatoriet i Brorfelde en helt ny måde at overnatte under stjernerne på. Med fire nye specialdesignede stjernekiggershelters, bliver det muligt at få en unik overnatning med direkte kig til skyformationer, morgendis og ikke mindst nattens foranderlige stjernehimmel.

Observatoriet går sædvanligvis den mørke tid i møde med glæde, men dette efterår er det ikke kun på grund af udsigten til de mange mørke stjernetimer, men også til nyheden om en helt unik måde at opleve himlen på, liggende og beskyttet af i alt fire arkitekttegnede stjernekiggershelters. De nye shelters er skabt i bionedbrydelige materialer, formet i organiske bløde linjer og udstyret med et enormt glastag. Hvert af de fire shelters har plads til 6-8 personer og kan tilsammen huse fx skoleklasser, mindre virksomhedsseminarer og meget andet. Men de kan naturligvis også bookes enkeltvis af private familier.

Opførelsen er en del af det tværkommunale projekt Istidsruten, der realiseres med støtte fra Nordea-fonden.

Vi håber at åbningen af vores stjernekiggershelters bliver en trædesten til at flere børnefamilier kommer ud i naturen og får en tryg og god oplevelse. Det er en helt særlig oplevelse at falde i søvn til nattens lyde, med udsigt til stjernerne og vågne op til fuglenes morgensang. Mange kan dog være lidt tilbageholdne med at søge ud og overnatte under åben himmel. Vi håber, at vi med vores utraditionelle design og øvrige formidlingstilbud kan lokke både skoleklasser, virksomheder og familier til at booke en nat i naturen hos os,

Julie K.L. Bouchet, leder af Observatoriet

Også i Holbæk Kommune, der er en del af Istidsrutens deltagende kommuner, glæder man sig til at tage de nye shelters i brug.

De fire stjernekiggershelters støtter op om Holbæks ambition om at tilbyde borgere, gæster og skoleelever unikke oplevelser, der med afsæt i både kultur og natur involverer alle sanser – og både giver os et andet perspektiv på den nære natur, men også på det store univers omkring os,

Ole Hansen, der er formand for Kultur og Fritids-udvalget

Runde shelters med stjernekig

De fire runde shelters er designet af Atelier Kristoffer Tejlgaard. Væggens krumning er designet, så man kan sidde op ad væggen, og om dagen kan en hel skoleklasse modtage undervisning i et enkelt shelter.

Når mørket falder på, kan man ligge med hovedet mod shelterets centrum og se den smukke stjernehimmel over sig igennem et rundt glastag.

Vi synes de fire shelters er udformet på en måde, som passer med resten af Observatoriets formidlingsgreb og går godt i tråd med vores strategi om at formidle både astronomi, biologi og geologi til skoleklasser og andre interesserede.

fortæller Julie K. L. Bouchet

De nye shelters er placeret i forlængelse af Observatoriets nye aktivitetsområde, Istiden. Fra den asfalterede hovedvej, følger man en grussti til de fire shelters. I samme område er der etableret et lige så unikt rum-multtoilet.

En del af Istidsruten

De fire Stjernekiggershelters bliver etableret som en del af det tværkommunale projekt, Istidsruten, som er realiseret med støtte fra Nordea-fonden. Den i alt 390 km lange cykelrute kommer undervejs forbi flere attraktioner, der har fokus på natur og landskab. Som partner i projektet, fik Observatoriet støtte til bl.a. at opføre fire nye shelters, som skal være base for formidling af istid og landskab og i det hele taget bidrage til at få flere ud i det fri.

Booking

De fire shelters kan bookes online med første overnatning fredag 1. oktober. Bookingen åbner den 20. september kl. 12.00. Et shelter kan lejes for 450kr. for maks. 8 personer. Bookingen er inkl. en pose brænde, og det er muligt at købe ekstra brænde på stedet.

Yderligere information og kontakt

Sarah Sohl // Kommunikationsansvarlig // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

Kristoffer Tejlgaard // Arkitekt og skaber // 31 46 64 13 // contact@atelierkristoffertejlgaard.com

Yderligere information

  • En plads i Istiden: Shelterpladsen er placeret et stykke væk fra Observatoriets andre bygninger i respekt for den omfattende fredning på området, der er kendt som Danmarks største totalfredning. Valget af placering hænger dog også sammen med de muligheder det giver at være tæt på det nye geologiske område, Istiden, hvor der blandt andet står en klatre-mammut.
  • Shelter-specifikationer: De nye shelters er tegnet af Atelier Kristoffer Tejlgaard og bygges af præfabrikerede elementer i krydsfiner og er monteret på skruefundamenter, der skrues ned uden gravearbejde og kan skrues op igen ved endt brug. Hulrummet i konstruktionen er isoleret med papiruld og ydersiden skærmes af et lag linolie og træ-tjærebehandlet marine krydsfiner. Funderingen er reversibel, og alle elementer er samlet uden fuger og lim, der gør shelteret adskilleligt og flytbar.

Læs mere om de praktiske informationer omkring en overnatning her

Stjernekigger-Shelters
Del nyheden

Fakta

  • De nye shelters er tegnet og opført af Atelier Kristoffer Tejlgaard
  • Alle materialer er biologisk nedbrydelige eller 100% recirkulerbare. Hvert shelter består af ca. 530 forarbejde dele. Stjernekiggervinduet er samlet af 49 dele og tætnet med tætningsbånd, som danner vinduets sprossetegning.
  • De nye shelters og den tilhørende bålplads er placeret, så det er muligt at lave bål uden at forstyrre det fredede nattemørke.
  • Sammen med de fire shelters etableres et multtoilet. Handicaptoilettet findes nær grusstiens start og Observatoriets andre bygninger.
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.