fbpx
26. juni 2024

En naturvild og stjernegod sommer på Observatoriet

Forside » En naturvild og stjernegod sommer på Observatoriet

Opdateret d. 8. juli 2024

Lad raketterne flyve, bliv klogere på science og gå på opdagelse i den naturvilde sciencepark. Observatoriets formidlere står klar med sjove og spændende science-aktiviteter hver dag i sommerferien fra d. 29. juni til d. 7. august. kl. 11-17.

Vil du besøge Observatoriet om aftenen? I løbet af sommeren kan man rejse med ud i Universet. Det er lørdage i uge 29, 30 og 31 kl. 21-24.

Science og raketter om dagen

Observatoriets formidlere inviterer hver dag børn og voksne til en sommerstund med science. Det kan handle om alt imellem himmel og jord, hvor vind og vejr også er med til at bestemme, hvad stedets formidlere kan finde på at gribe på dagen. Formidlingsansvarlig, Thomas Ræbild Juel, fortæller:

Hele sommeren står vi klar med spændende science-aktiviteter! Vi griber mulighederne på dagen og hiver en naturvidenskabelig oplevelse frem, der passer til vind og vejr. Det kan være alt fra at tage et kig på solen med særlige solteleskoper til at save og polere sin helt egen sten. Vi kan også finde på at undersøge mosen for kryb og kravl – det sker fra vores nye platform, som bringer dig midt ud i mosen i trygge rammer.

Hele dagen har raketværkstedet åbent, hvor man kan slå sig ned og bygge sin egen drømmeraket. Senere kan man dyste om, hvilken raket der flyver længst. Udover de mange aktiviteter kan man opleve Danmarks største teleskop på en af de to daglige fremvisninger. Observatoriet rummer udstillinger og aktiviteter for hele familien. Se programmet her.

Stjerner og fortællinger, når solen går ned

Observatoriet holder åbent på udvalgte aftener i løbet af sommeren. Hver sommeraften har et tema, hvor der kl. 21.30 er oplæg og fortællinger, som bringer gæsterne tættere på Universet.

Tag med på en rejse til Månen lørdag d. 20. juli, når astrofysiker Lars Occhionero fortæller om Apollo-missionen og Månen i anledning af 55-året for månelandingen. Bliv tryllebundet af historiefortæller Pernille Stockfleth, når hun fortæller stjernemyter i natten lørdag d. 27. juli. Kom tættere på stjernerne, når astrofysiker Tina Ibsen fortæller om himlens funklende lys lørdag d. 3. august.

Alle aftener vil Observatoriets formidlere stå klar med fortællinger om stjernehimlen og gode fif til, hvordan du finder vej i stjernevrimlen. Hvis vejret tillader det, retter vi teleskoperne mod himlen, og ellers går vi på opdagelse digitalt. Observatoriet lægger op til en sommeraften blandt kuplerne, men programmet vil blive tilpasset efter vind og vejr.

Ved godt vejr kan man møde de astronomiske foreninger, Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Foreninger, som altid står klar med himmelfif.

Yderligere information

Observatoriet holder åbent hver dag fra d. 29. juni til og med d. 7. august kl. 11-17. Billetpriser: Voksne (+18 år): 125 kr. Børn & unge (4-17 år): 75 kr.

Observatoriet holder aftenåbent lørdage i uge 29, 30 og 31 kl. 21-24. Billetpriser: Voksne (+18 år): 145 kr. Børn & unge (4-17 år): 125 kr.

Billetter og program findes på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk.

Kontakt

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder // 72 36 32 94 // cathp@holb.dk

Thomas Ræbild Juel, Formidlingsansvarlig // 72 36 12 89 // thojj@holb.dk

Fotos

Fotos til fri afbenyttelse i forbindelse med omtale kan downloades herunder. Fotografens navn er nævnt i filnavnet og bedes krediteres.

Læs mere om historien bag Observatoriet

Læs mere
Del nyheden

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.