fbpx
27. februar 2024

Børn vil gå til science på Observatoriet

Forside » Børn vil gå til science på Observatoriet

Siden efteråret 2022 har Observatoriet testet et nyt koncept; en nørdet-på-den-fede-måde scienceklub, hvor børn går til science med deres familie. Konceptet har løbende været under udvikling, og i år er medlemskaberne blevet revet væk. Familierne kommer fra hele Sjælland, og efterspørgslen er stor. Det skaber stor jubel på Observatoriet.

Stort engagement og efterspørgsel på science

De store og små spørgsmål til verden omkring os er med til at starte nysgerrighed og interesse for naturvidenskab. I Observatoriets scienceklub kan børn sammen med deres forælder eller bedsteforælder få gode oplevelser med udgangspunkt i science. Temaerne til klubaftenerne dækker emner indenfor astronomi, biologi og geologi.

Vi kigger på lort og landskab, bygger raketter og bliver himmelkaptajner. Vi har oplevet et stort engagement og en lyst til at gå til science fra familierne. I år er vi blevet blæst bagover af den store interesse og efterspørgsel. Flere af familierne kommer langvejs fra, og vi har faktisk været nødt til at oprette et ekstra hold. Det er jo helt fantastisk! siger Thomas Ræbild Juel, formidlingsansvarlig ved Observatoriet.

I år havde Observatoriet oprettet et hold med plads til 25 børn og én voksen, men allerede efter kort tid måtte der oprettes et hold mere. Det betyder, at der nu går 50 børn til science på Observatoriet én gang om måneden.

Fællesskab og samtaler ved spisebordet

Med scienceklubben ønsker Observatoriet at udbrede interessen for natur gennem et uformelt læringsrum, hvor de gode oplevelser i en tidlig alder og stærke fællesskaber skal være med til at motivere og begejstre børnene til at få øjnene op for naturvidenskab. Leder af Observatoriet, Julie Bouchet, uddyber:

Vi håber, at scienceklubben kan være med til at forankre interessen for naturfag, hvor fællesskab og opbakning fra familien er ekstrem vigtig. Vi håber også, at nysgerrighed for science kan være med til at skabe samtaler omkring spisebordene derhjemme, så der bliver skabt et fælles billede af, at det også kan være sejt at interessere sig for naturvidenskab.

Observatoriet overvejer nu, om der skal udvides og tænkes i andre familiescience-aktiviteter i fremtiden.

Kontakt

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder, Observatoriet // 72 36 32 94 // cathp@holb.dk

Thomas R. Juel, Formidler og Teamansvarlig, Observatoriet // 72 36 12 59 // thojj@holb.dk

Leder af Observatoriet, Julie Bouchet, kan kontaktes frem til d. 29. februar, hvor hun har sidste dag.

Yderligere information

Observatoriet har løbende eksperimenteret med forskellige former for brugerbetaling for at sikre en gensidig forpligtelse og en driftssikker forankring. Medlemskabet for 2024 koster 450 kr. for ét barn og en medfølgende voksen. Medlemskabet dækker 9 klubaftener i løbet af året.

Scienceklubben består af to hold, Vega og Deneb, som ligger henholdsvis den anden og tredje torsdag i måneden kl. 17-20 fra marts-juni og fra august-december. Første klubaften for hold Vega er torsdag d. 14. marts kl. 17-20.

Om projektet; Science i SFO’en

Scienceklubben er en del af det 4-årige projekt ’Science i SFO’en’, som er støttet af VILLUM Fonden med 4,5 millioner kr. Det overordnede formål med projektet er at styrke børn og unges interesse for science. Projektet er et samarbejde mellem Observatoriet og Skolefritidsordningen i Holbæk Kommune.

Læs mere om projektet her.

Læs mere om projektet ‘Science i SFO’en’

Læs mere
Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.