fbpx
25. marts 2021

Børn skal have ’Science’ i SFO’en

Forside » Børn skal have ’Science’ i SFO’en

VILLUM FONDEN har i dag offentliggjort deres støtte på 4,5 millioner kr. til projektet ’Science i SFO’en.’ Projektet er et samarbejde mellem Observatoriet i Brorfelde og Skolefritidsordningerne i Holbæk Kommune og har det overordnede formål at styrke børn og unges interesse i science.

Observatoriet ruller ud

Hvorfor er himlen blå? Vokser træer af sig selv? Og hvordan går man på toilettet i rummet? Interessen for naturvidenskab starter med spørgsmål til verden omkring os, og rigtig mange børn møder heldigvis voksne, der hjælper dem med at gå på jagt efter svaret. Men ikke alle. Et nyt projekt i Holbæk Kommune skal motivere flere børn til at få øjnene op for naturvidenskab i en tidlig alder ved at møde børnene, hvor de er; I SFO’en.

Jeg glæder mig på kommunens, SFO’ernes, Observatoriets og ikke mindst på børnenes vegne over støtten fra VILLUM FONDEN. Med den i ryggen er rammen sat for nye samarbejder mellem fagpersoner og nye stærke naturvidenskabelige oplevelser for børnene i deres velkendte SFO,

siger Ole Hansen, formand for Kultur og Fritidsudvalget.

I løbet af tre år skal alle børn i Holbæk Kommunes SFO’er (SFO1) have besøg af Det rullende observatorium fire gange om året. Besøgene skal give børnene øje for at se den natur, der er omkring dem og sammen med Observatoriets naturvejledere og egne pædagoger skal de ud i skolegården udstyret med lupper, teleskoper og mikroskoper.

Science til alle børn i SFO’en

I Holbæk Kommune er der tilmeldt lidt over 1500 børn i SFO1, som er fritidstilbuddet til børn i 0.-3. klasse. Det svarer til ca. 80% af alle børn på de klassetrin. Et vigtigt formål med projektet er at bidrage til at motivere børn for naturvidenskab uden for den officielle del af skoleskemaet, men gerne på en måde, så det også spiller positivt ind på indstillingen til den formelle undervisning i klasseværelserne.

Vi glæder os til et endnu tættere samarbejde mellem Observatoriet og skolefritidsordningerne i Holbæk Kommune, og jeg har en klar forhåbning om, at projektet vil betyde, at mange børn i Holbæk Kommunes SFO’er kommer endnu tættere på den natur, der er omkring dem – vi er spændte på at se effekten af det,

siger Susanne Utoft, formand for udvalget for Børn og skole i Holbæk Kommune.

Jubel på Observatoriet

På Observatoriet hersker der også stor glæde – og alle tripper for at komme i gang med at udvikle Det rullende Observatorium og planlægge forløbene i håbet om at udbrede interessen for natur til en bred målgruppe i et uformelt læringsrum.

Vi ser interessen for science som en vigtig brik i børn og unges almendannelse og er glade for, at vi nu får mulighed for at møde børnene, hvor de er og bruge Observatoriets kernekompetence i forhold til at skabe begejstring for den nære naturligt tidligt. Hvis der allerede her skabes et fælles billede af, at det er sejt at interessere sig for biologi, geologi, fysik og astronomi, kan denne opfattelse drages med ind i de større klasser og for nogle resultere i en naturvidenskabelig levevej,

siger leder ved Observatoriet, Julie K.L. Bouchet.

Projektet starter op i marts 2022. 

Kontakt og yderligere info

Ole Hansen, Formand for Kultur og fritidsudvalget // oleha@holb.dk // 7236 9100

Susanne Utoft, Formand for udvalget for Børn og Skole // susu@holb.dk // 7236 8339

Julie K. L. Bouchet, leder af Observatoriet // jubou@holb.dk // 7236 2345

Om VILLUM FONDEN

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2020 uddelte VILLUM FONDEN 752 millioner kr. VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

Mere om projektet

Udvikling af Det rullende observatorium: Observatoriet i Brorfelde indretter et rullende observatorium, der er indrettet til at understøtte formidlingsaktiviteterne, som vil følge årets gang og centrere sig om biologi, astronomi og geologi – og sammenhængen mellem dem. Holbæk Kommunes 18 SFO’er får besøg af Observatoriet fire gange årligt á 3 timers varighed. 

Etablering af en familieklub på Observatoriet: I løbet af projektperioden vil Observatoriet udvikle særlige familieaktiviteter, hvor både børn og voksne kan komme helt tæt på naturvidenskaben. For børnene i SFO’erne vil det være genkendelige emner, hvorved de måske kan lære deres forældre noget. Familieklubben vil være også være tilgængelig for andre end de deltagende børn og deres voksne. 

Samspil med andre projekter i Holbæk Kommune

Indsatsen spiller sammen med en række øvrige indsatser i Holbæk Kommune såsom

UngScience, der er et projekt støttet af VILLUM FONDEN henvendt til ungdomsskolerne og Kulturel Rygsæk, som er en kommunal tværgående indsats i Holbæk Kommune, hvor alle elever i løbet af deres folkeskoletid skal stifte bekendtskab med Holbæk Kommunes kultur- og fritidstilbud.

Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.