fbpx
27. april 2023
Kategori: Jorden

Istidslandskab

Forside » Jorden » Istidslandskab
Det meste af Danmarks landskab er formet af de istider, der har været i løbet af de sidste ca. 500.000 år. Observatoriet er omgivet af smukt landskab, som du kan læse mere om i indlægget her. De forskellige typer af landskab som beskrives, findes også andre steder i Danmark. Måske kan du finde noget, som minder om, der hvor du bor?

Brorfelde bakker

Bakkerne omkring Observatoriet (i en ca. radius af 3 km) er dannet som et dødislandskab. I slutningen af seneste istid smeltede isen tilbage fra området og efterlod store klumper af is. Den is, der lå tilbage, kaldes dødis. Dødisen blev begravet af sand og grus, og da temperaturen steg, smeltede den til sidst væk og efterlod huller i landskabet. Derfor er området i dag meget kuperet og har fået tilnavnet De Sjællandske Alper.

Landskabet omkring Observatoriet er dannet i slutningen af sidste istid, som fandt sted for mellem 117.000 år siden og 11.700 år siden.

Udsigt til Vejrhøj

Når man står ved udsigtspunktet på toppen af Observatoriebakken ses Vejrhøjbuen som en lang bakkekam mod nordvest. Vejrhøjbuen er en randmoræne, som er dannet ved, at en gletsjer har skubbet materiale frem foran sig i slutningen af seneste istid. Isen har bevæget sig ned gennem Østersøen og ind over Sjælland fra sydøst, til den nåede det sted, hvor Vejrhøjbuen ligger i dag.

Vejrhøjbuen har fået navn efter bronzealderhøjen Vejrhøj, der ligger som en lille menneskeskabt bakke oven på randmorænen.

Den flade Lammefjord

Fra toppen af Observatoriebakken kan et fladt område spottes, det er Lammefjorden. Et fladt område dannet ved, at gletsjere har skurret hen over landskabet og jævnet det ud. Sådan et landskab kaldes bundmoræne.

Efter istiden trængte der vand ind, og området blev til en fjord. Sidst i 1800-tallet byggede man dæmninger og begyndte at dræne fjorden for at få mere landbrugsareal, og siden 1943 har fjorden været tørlagt. Lammefjorden er berømt for sine kartofler, gulerødder og asparges.

Istidslandskabet er med at til at bestemme, hvad der kan gro og leve på området. En stor del af Observatoriets område er f.eks. overdrev, som er en særlig naturtype, der findes her pga. det geologiske grundlag.

Er du nysgerrig på vores arrangementer?

Læs mere
Del nyheden
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.