fbpx
1. februar 2018

Vinterferien vrimler med videnskab -og valentin

Forside » Vinterferien vrimler med videnskab -og valentin

Kom tæt på en verden, der er uendelig stor og uendelig lille, når Observatoriet åbner i vinterferien. Vi dyrker det at observere og zoomer ind på astronomi, natur og geologi i uge 7 og 8 hver dag fra kl. 17-21.

Virkeligheden i værkstedet

Virkeligheden omkring os kan afsløre spændende ting om sig selv, når den kommer under lup eller ses i et andet lys. Observatoriets værkstedsaktiviteter stiller spørgsmålstegn ved det, vi umiddelbart ser. Ved hjælp af forskellige redskaber, bliver det fx muligt at undersøge, hvordan natur og geologi ser ud gennem UV-lys, hvordan man afslører en stens alder, og hvad spejle kan lære fra sig om astronomi.

Klogere på videnskaben

Observation er et videnskabeligt begreb, som ofte bruges i forskning, men det at observere er en stor del af de flestes hverdag. Astronom ved Observatoriet, Michael Lindholm, fortæller, hvorfor det er så vigtigt at observere: 

”Naturvidenskabelig forskning begynder som oftest med en observation, der fører til en undren.  Dén undren får os til at undersøge nærmere i håbet om at afdække, hvad pokker det er, der sker. Ofte med det resultat, at vi bliver klogere. Med Observatoriets aktiviteter i vinterferien håber vi på at kunne pirre folks nysgerrighed og inspirere til at se nærmere på det, som undrer os i hverdagen.”  

I vinterferien kan du hver dag blive klogere på en lille bid af videnskaben, når Hovedbygningen indtages af oplægsholdere, der blandt fortæller om sci-fi der blev virkelighed, kvinder i forskningen, rumvæsener, opsendelsen af verdens største rumteleskop og om liv i mørket. 

Romantisk stjernekig og gourmetmad

Nogle siger, at kærlighed er ren kemi. Vi vil lade videnskaben tage sig af den del og

udelukkende fejre jer og kærligheden, når vi holder Valentins aften den 14. februar kl. 18.3023. Tag kæresten i hånden og rejs en tur med tilbage til 50’erne, til dengang Observator Gyldenkerne udpegede Brorfelde bakke som landets bedste sted til stjernekiggeri. Forkæl jer selv med en 3-retters gourmetmenu og lær at se på stjerner, inden alle drager ud i mørket, lægger nakken tilbage og zoomer ind på universet. 

Kontakt og mere info

Michael Lindholm // astronom // 72 36 24 89 // micli@holb.dk Sarah Sohl Rasmussen // kommunikationsmedarbejder // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

Del nyheden
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.