fbpx
7. september 2022

Videnskabsår fejres med fem naturvilde temaer på én dag

Forside » Videnskabsår fejres med fem naturvilde temaer på én dag

Kom ud på Observatoriet 17. september kl. 11-22 og oplev fem forskellige naturvidenskabelige verdener, hvor du forhåbentlig får øje på noget, du ikke vidste var. Dyk ned i Jordens indre, oplev det ellers lukkede geomagnetiske observatorium og rejs med ud i Universet. I anledning af Videnskabsår 2022 holder Observatoriet og Folkeuniversitet Tølløse stor temadag.

Fem naturvilde temaer

FN har udråbt 2022 som internationalt år for de grundlæggende videnskaber, også kaldet ”Videnskabsåret 2022.” I den forbindelse har Novo Nordisk fonden valgt at støtte 10 naturvidenskabelige temadage i Danmark, og én af dem er på Observatoriet i landsbyen, Brorfelde, som ligger midt på Sjælland.

Her har Folkeuniversitet Tølløse sammen med Observatoriet planlagt en temadag indenfor titlen ”Fem ting du ikke vidste…” med det formål at give et helt særligt indblik i fem forskellige naturvidenskabelige verdener (udover Observatoriets almindelige aktiviteter).

De fem temaer for dagen er: Kulturhistorie, stjernehimmel, dyreliv, geologi og geomagnetisme.

Det ”hemmelige” magnetiske observatorium

Én af de ting, man nemt overser, hvis man besøger Observatoriet, er den aktive målestation, Det geomagnetiske observatorium. Her måler DTU (Danmarks Tekniske Universitet) på Jordens magnetfelt, og målingerne er så let påvirkelige, at dørene normalt er lukkede for publikum. Den 17. september er derfor en helt unik mulighed for at komme indenfor sammen med DTU.

Alle udstillinger i bygningerne på Observatoriet er åbne og formidlerne har særligt fokus på at fortælle hemmeligheder fra dengang stedet var en forskerby – I dag er det en sciencepark.

Radiosignaler fra rummet og på opdagelse i naturen

I dagstimerne kan man gå på opdagelse i naturen og enten være med til krible-krableværksted sammen med Kongskilde Naturcenter eller lære om landskabet med Eskild Lund. I stenværkstedet står Nordvestsjællands Stenklub klar, og alle kan flække, få skåret og selv slibe sine sten.

Fra kl. 17.00 kan man lære om, hvordan radioastronomer vejer Mælkevejen, når Brorfelde Astronomiske Forening åbner dørene i astrohuset og blandt andet viser et radioteleskop frem. Medlemmer af samme forening fortæller senere om lysene på himlen og er det skyfrit, skal der observeres på både sol og planeter. Toke Haunstrup fra SUFOI (Skandinavisk UFO information) fortæller levende om UFO-myter.

Et folkeuniversitet med mere end foredrag

Én af de store tovholdere på dagen er Folkeuniversitet Tølløse, der har det formål at udbrede kendskab til forskning, metoder og viden til alle. Folkeuniversitet Tølløse har igennem mange år samarbejdet med Observatoriet om foredrag, men vil gerne vise, at man også kan blive klogere gennem naturvidenskabelige aktiviteter.

Det er med stor glæde, at vi har fået mulighed for, ved hjælp at midler fra Novo Nordisk Fonden, og et stort engagement fra Observatoriet og lokale foreninger og samarbejdspartnere, at få skabt denne naturvidenskabelige temadag, hvor vi kan vise, at Folkeuniversitetet kan tilbyde mere og andet end traditionelle astronomiske foredrag. Vi håber, at mange vil komme forbi og være nysgerrige på naturen omkring os, uanset om det er under vore fødder eller i rummet over os

siger Gitte Seehusen fra Folkeuniversitet Tølløse

Anden information og kontakt

Det er muligt at tilkøbe mad til sin billet, hvis man ønsker aftensmad på dagen. Husk at medbringe varmt tøj til stjernekig og/eller flagermusjagt om aftenen.

Alle kommer i dagens anledning ind til Observatoriets børnepriser, så billetter koster 65 kr. person og giver adgang til hele dagen.

”Fem ting du ikke vidste om Observatoriet” er støttet af Novo Nordisk Fonden og bliver til i samarbejde med Folkeuniversitet Tølløse, Nordvestsjællands Stenklub, DTU Space og Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Kontakt

Gitte Seehusen, Programansvarlig, Tølløse Folkeuniversitet // 22 73 69 18 // gitte.seehusen@gmail.com

Sarah Sohl, Kommunikationsansvarlig, Observatoriet // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

DAGENS PROGRAM

(Opdateres løbende)

Kl. 11.00 Velkommen – Observatoriet åbner.

Kl. 11.00 til 17.00 DTU Space holder åbent i Magnetometer-huset v/Lars W. Pedersen, DTU.
Normalt er stedet lukket for gæster. Oplev instrumenter og data.

Kl. 11.00-17.00 Stenværksted i Geohuset

Mød Nordvestsjællands Stenklub, flæk sten, få savet til (stenklubben saver), og slib.

Kl. 11.30 & 14.30 Med geologen på tur

Lær om landskabet med Eskild Lund (varighed ca. 45min).

Kl. 12.00 & 15.00 Krible – krableværksted v/Signe Friis, Kongskilde Naturcenter

Gå på opdagelse i naturen og vær med til bio-blitz (varighed ca. 90 min).

Kl. 11.30 & 14.30 Fremvisning af Danmarks største stjernekamera v/Observatoriet (varighed ca. 30min)

Kl. 17.00 Observatoriets Udstillinger og butik lukker

Kl. 17.00-19.00 Tid til refleksion og aftensmad inden aftenens aktiviteter

Egen mad må gerne medbringes – Forudbestilt vegetarsuppe m/brød kr. 45,-
Gå Planetstien på 1,4 km. Start ved stien til Magnetometer-huset eller ved den bagerste kuppel.

Kl. 17, 19 & 21.00 Radiosignaler fra rummet v/Brorfelde Astronomiske Vennekreds

Kom og se et radioteleskop i funktionHør hvordan radioastronomerne vejer Mælkevejen, og hvordan vi observerer radioobjekter og behandler de data, vi modtager (varighed ca. 30 min).

Kl. 17.00-22.00 Lysene på himlen v/Brorfelde Astronomiske Vennekreds

Se sikkert på solen og dens bevægelse eller planeter gennem et teleskop, oplev også hvordan man kan tage billeder af objekter, som man ikke kan se med det blotte øje. Forbehold: Er afhængig af vejret

Kl. 20.00 & 21.00 Lysene på himlen – ufo-mytens historie v/Toke Haunstrup

Hvad ligger bag oplevelser af usædvanlige ting på himlen?

Hør spændende historier om det, der også findes derude? Og derinde! (varighed ca. 45 min.)

Kl. 20.00-22.00 Jagten på nattens flyvere v/ Observatoriets formidlere.

Kom med ud og følg flagermusens flugt i luften. Med flagermusdetektorer bliver oplevelsen noget helt særligt.

Læs mere om historien bag Observatoriet

Læs mere
Del nyheden

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.