fbpx
16. marts 2023

Ung forskerkomet holder foredrag på Observatoriet

Forside » Ung forskerkomet holder foredrag på Observatoriet

Den kun 24-årige astrofysiker og ph.d.-studerende Albert Bjerregård Sneppen kaster om sig med kilonovaer, sorte huller og tunge grundstoffer, som var det en leg. Hans seneste opdagelse har fået hele verden til at vende blikket mod den unge forsker, og den vil han fortælle om, når han holder foredrag på Observatoriet onsdag d. 12. april kl. 19-22.

Foredraget kan både opleves fysisk og via livestream i Det Virtuelle Observatorium.

Et kosmisk biluheld

I 2017 nåede et signal fra en kosmisk eksplosion af dimensioner ned til os på Jorden. Sammenstødet mellem to neutronstjerner er siden blevet undersøgt blandt dygtige forskere verden over. Data faldt også i hænderne på den unge danske fysikstuderende, Albert Sneppen, da han i forbindelse med sit speciale, blev foreslået at undersøge det kosmiske sammenstød.

Beregningerne indikerede noget uventet. Eksplosionen fra sammenstødet mellem de to stjerner viser sig at være kuglerund, og den opdagelse leder os et skridt tættere på at kunne beregne Universets alder med større nøjagtighed, end vi kan i dag. Opdagelsen er så stor, at den er blevet bragt i et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter, Nature. Selv udtaler Albert Sneppen:

I det her sammenstød mellem de to stjerner, var der et fyrværkeri af tunge grundstoffer, som blev kastet ud i Universet. Og for første gang nogensinde ved vi, hvordan den her eksplosion har set ud. Der vokser nærmest en perfekt rund ildkugle ud af sammenstødet, hvilket rykker fundamentalt ved den forståelse, vi har haft indtil nu.

Observatoriet inviterer sammen med Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Folkeuniversitetet Tølløse til foredrag med Albert Sneppen enten fysisk eller online via livestream. Foredraget handler om, hvordan det kosmiske biluheld har set ud, og hvorfor det kan fortælle os noget om hele Universets udvidelse.

En ung lysende komet

Albert Sneppen er en ung lysende komet indenfor sit felt, og det er ikke første gang, at forskningens verden ser hans vej efter revolutionerende forskningsresultater. Albert har allerede fået bragt to studier om sorte huller og global opvarmning i anerkendte videnskabelige tidsskrifter. Naturvejleder og formidler, Martti Holst Kristiansen, fortæller:

Albert Sneppen er en dygtig formidler, og selvom det han ved er kompliceret, så formår han at tale til alle publikum. Vi glæder os meget til at få Albert på besøg herude på Observatoriet, når han deler ud af sin banebrydende viden indenfor neutronstjernekollisioner, sorte huller og Universets udvidelse.

Yderligere information

Foredraget kan opleves fysisk eller via livestream. Begge billettyper koster 150 kr. og kan købes på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk.

Foredraget bliver til i samarbejde mellem Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet.

Følgende foto i billede-sektionen nedenfor: Søren Bidstrup_Ritzau Scanpix til fri afbenyttelse ifm. omtale af arrangementet. Må bruges til og med d. 12. april 2023.

Kontakt

Martti Holst Kristiansen, Astronomisk naturvejleder // 72 36 88 55 // marki@holb.dk

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder, Observatoriet // 72 36 32 94 // cathp@holb.dk

Baggrund

Albert Sneppen er ph.d.-studerende på The Cosmic Dawn Center og Niels Bohr Instituttet.

Seneste udgivelse i Nature. Bemærk udgivelsen ligger bag betalingsmur.

Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.