fbpx
4. august 2023

Stjerneregn pryder sommerhimlen

Forside » Stjerneregn pryder sommerhimlen

Et af årets himmelske højdepunkter banker på døren, og vi sender sommeren godt afsted med stjerneskud fra Perseiderne. Kom ud på Observatoriet, nyd synet fra en af vores hængekøjer og bliv klogere på de smukke stjerneskud, når vi holder aftenåbent d. 11. og 12. august kl. 21.00-00.00.

I de mørke timer er der lige nu god mulighed for at se stjerneskud. En af årets mest elskede meteorsværme har været aktiv siden midten af juli og topper natten til d. 13. august, men vil være kraftig i både dagene op til og efter. Månens lys generer ikke voldsomt i år, og hvis skyerne holder sig væk, er der god grund til at kigge op og have ønskerne klar.

En populær stjerneregn

Hvert år rammer Jorden nogle af resterne fra Universets kometer, når den suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne rammer vores atmosfære, vil de brænde og skabe det lys, som vi på Jorden kan se som smukke stjerneskud.

Perseiderne er kendt som en af årets mest populære meteorsværme, da den rammer os midt i lune august, og fordi mange har held med at spotte de smukke stjerneskud på sommerhimlen. Stjerneskud er bedst at se i mørke, langt fra byens lys og med frit udsyn til himlen.

Meteorsværmen er opkaldt efter stjernebilledet Perseus, da meteorerne ser ud til at udspringe fra netop dét stjernebillede. Meteorsværmen stammer fra kometen Swiff-Tuttle, hvis kerne måler 26 km i diameter. Kometen kommer forbi hvert 133. år og næste gang i 2126, imens må man nøjes med resterne fra den – i form af stjerneregn.

Se stjerneskud fra Observatoriet

Kom forbi Observatoriet fredag d. 11. eller lørdag d. 12. august kl. 21-00 og hør mere om meteorsværme og stjerneskud. Alle vores udstillinger og aktiviteter er åbne. Hvis vejret tillader det, ser vi stjerneskud blandt de fire kupler på toppen af Observatoriebakken. Hvis det er overskyet, fremvises stjernehimlen digitalt.

Voksne (+18 år): 145 kr. Børn (4-17 år): 125 kr. Billetter kan købes på Observatoriets hjemmeside.

Kontakt og yderligere information

Sarah Sohl, Kommunikationsansvarlig, Observatoriet // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

FOTO

Fotos til fri afbenyttelse i forbindelse med omtale kan downloades herunder. Fotografens navn er nævnt i filnavnet og bedes krediteret.

Læs mere om de to events “Når du ser et stjerneskud”

Program
Del nyheden

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.