fbpx
2. februar 2023

Observatoriet viser vej i stjernevrimlen

Forside » Observatoriet viser vej i stjernevrimlen

Hvordan får man en stjernetåge med hjem? Hvilket stjernebillede skal din egen stjernelampe vise? Og hvem kommer først op til Danmarks største teleskop? Vinterferie på Observatoriet står i stjernernes tegn d. 11.-26. februar kl. 11-17. Når det bliver aften og mørket sænker sig, er der stjerner på programmet for voksne og større børn (+10 år) lørdage og torsdage kl. 19-22.

Vinterferiestjerner – i dagslys

Store Bjørn, Cassiopeia og Giraffen er blot nogle af de stjernebilleder, der pryder vinterens nattehimmel, men de kan både være svære at finde og forstå. I vinterferien kan børnefamilier – og alle andre nysgerrige – få en fortælling om dagens udvalgte stjernebillede og besøge stjerneværkstedet. Formidler og eventansvarlig, Thomas R. Juel, fortæller:

I vores stjerneværksted er der plads til begejstring og leg med lys, former og farver. Stjernehimlen kan være en kompleks størrelse, så derfor er det godt, at børnene kan få lov at være kreative med stjernebilleder og stjernetåger. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Udover de mange stjerneaktiviteter kan man blive klogere på naturvidenskabens forunderlige verden. Oplev Danmarks naturvilde sciencepark, som rummer spændende udstillinger og sjove aktiviteter. Se Danmarks største teleskop, zoom ind på universet med de magiske zoomviewers og prøv den interaktive sandkasse. Gå den 1,4 km lange Planetsti, nyd udsigten over lammefjorden og spis madpakke med Mammut Lehmann i istidsområdet.

Når mørket falder på

Lørdage og torsdage holder Observatoriet aftenåbent for voksne og større børn (+10 år). På lørdage kan man blive bekendt med nogle af vinterhimlens stjernebilleder, mens man på torsdage kan lære om stjernetågerne, der befinder sig flere millioner lysår væk.

Alle aftener bliver man taget med på en rejse gennem vinterhimlen enten udendørs eller digitalt indendørs. Hvis vejret tillader det, vil der være mulighed for observation både med og uden udstyr. Ved overskyet vil der være fortællinger om Danmarks største teleskop, Discovery.

Yderligere information

Observatoriet holder åbent hver dag fra d. 11.-26. februar kl. 11-17.
Priser: Voksne (+18 år): 95 kr. Børn & unge (4-17 år): 75 kr.
Billetter til dagsåbent kan købes her.

Observatoriet holder aftenåbent lørdage og torsdage i perioden d. 11.-26. februar kl. 19-22.
Priser: Voksne (+18 år): 145 kr. Børn & unge (4-17 år): 125 kr.
Billetter til aftenåbent kan købes her.

Kontakt

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder, Observatoriet // 72 36 32 94 // cathp@holb.dk

Thomas R. Juel, Formidler og eventansvarlig, Observatoriet // 72 36 12 59 // thojj@holb.dk

Foto

Fotos til fri afbenyttelse i forbindelse med omtale kan downloades herunder. Fotografens navn er nævnt i filnavnet og bedes krediteret.

Læs mere om historien bag Observatoriet

Læs mere
Del nyheden

Catharina Petersen

Kommunikationsmedarbejder

Hjemmeside, SoMe, nyhedsbrev, arrangementspromovering og annoncering.

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.