fbpx
12. februar 2022

Observatoriekuppel med posten

Forside » Observatoriekuppel med posten

PostNords nye frimærkeserie er en hyldest til danske bedrifter indenfor astronomi og rumfart. Serien består af fem frimærker, hvoraf det ene viser en af Observatoriets fire kupler som et symbol på Danmarks bidrag til astrometri – målingen af stjerners positioner på stjernehimlen. Anledningen er Videnskabsår22.

Hent hele pressemeddelelsen i pdf.

Store danske bedrifter og et videnskabsår

Da PostNord fik en henvendelse om at bruge rummet på deres næste frimærkeserie, hang det godt sammen med, at 2022 blev udnævnt af FN til ”International Year of Basic Science and Development”. Herhjemme rammesat som Videnskabsår22, som TV2’s julekalender, Kometernes Jul, var en optakt til.

PostNord besøgte Observatoriet i Brorfelde, hvor en lille udendørs udstilling bl.a. fortæller om nogle af de danske bedrifter indenfor astronomi og rumfart.

Med vores frimærker ønsker vi at fejre danske bedrifter gennem tiderne, og ingen kan være i tvivl om at vores land har bidraget til forståelsen og opdagelsen af verdensrummet. Det er det vi med de fem frimærker har skabt en lille visuel fortælling om,

siger designchef i PostNord Martin Pingel.

De fem bedrifter på frimærkerne er: Tycho Brahes opdagelse af Stella Nova, Ole Rømers opdagelse af lysets tøven, den første dansker i rummet, dansk astrometri, DTU og KU’s teknologi til Mars Roveren.

Kan købes som samleobjekt

Frimærkerne er frankeret med udlandsportoen på 36 kr., så på Observatoriet ser man mere frimærkerne som et samleobjekt og måske et minde fra et forhåbentlig spændende besøg på Observatoriet.

Frimærkerne kan også købes som førstedagskuverter, og salget starter, når Observatoriet har åbent hver dag i vinterferiens uge 7 og 8 kl. 11-17.

Vi er stolte over at komme med på et frimærke på baggrund af forskernes arbejde med astrometrien. Rygterne vil jo vide, at Nasa kontaktede Observatoriet i 1969, da man havde brug for nogle målinger i forbindelse med månelandingen. Og det er vigtigt, at vi fortæller historierne igen og igen, så vi kan være med til inspirere børn og unge til at være nysgerrige på naturvidenskab,

Sarah Sohl, kommunikationsansvarlig på Observatoriet.

En hyldest til dansk astrometri

Det kan lyde abstrakt at lave et kort over himlen, for hvordan gør man det, når alting roterer og bevæger sig? Den del af astronomien, der hedder astrometri, beskæftiger sig med netop det. Det var også astrometri, som den kun 22-årige danske astronom, Erik Høg, kastede sin kærlighed over, da han i 1953 blev sendt til observatoriet i Brorfelde for at måle stjernepositioner på Københavns Universitets nye observatorium. Han bosatte sig senere i Holbæk for at være tæt på Observatoriet.

Erik Høg opnåede stor ekspertise indenfor feltet og udviklede metoder til at digitalisere målingerne. Det blev grundstenen i Hipparcos-missionen, der blev sendt op i 1989, og som i år 2000 resulterede i den til dato mest omfattende stjerneanalyse af i alt 2,5 millioner stjerner.
I dag bliver kataloget bl.a. brugt til at styre andre satellitters bevægelse i rummet, men dataen kan også bruges til at forske i Mælkevejens dynamik og til at udvælge, hvilke stjerner, man skal se nærmere på i jagten på andre solsystemer. Hipparcos blev efterfulgt i 2013 af Gaia-missionen, som allerede i 2016 kunne præsentere en oversigt over 1 milliard stjerner i Mælkevejen.

De fem frimærker i serien er udformet af grafisk designer Ella Clausen, PostNord.

Kontakt

Sarah Sohl, Kommunikationsansvarlig på Observatoriet // 72363900 // sasra@holb.dk
Alt. Julie K.L. Bouchet, leder af Observatoriet // 72 36 23 45 // jubou@holb.dk
Ella Clausen, Grafisk designer hos PostNord // 51 14 28 06 // ella.clausen@postnord.com

Se programmet for vinterferien her

Læs mere
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.