fbpx
5. december 2019

Ny udstilling på Observatoriet i Brorfelde: Rundt om Månen

Forside » Ny udstilling på Observatoriet i Brorfelde: Rundt om Månen

Gæsterne på Observatoriet kan i den kommende tid få en ekstra oplevelse, når de besøger opdagelsescenteret. Den store, karakteristiske Meridiankredskuppel er nemlig indrettet med en ny udstilling med navnet Rundt om Månen. Udstillingen kan opleves frem til 23. februar.

En fejring af 50’året for månelandingen

Udstillingen “Rundt om Månen” er skabt af Dansk Selskab for Rumfartsforskning i anledningen af, at vi i år fejrer 50-året for den første bemandede månelanding. Udstillingen inviterer til en tur rundt om månen, hvor gæsterne både kan føle historiens vingesus og lære om rumkapløbet, Apollo-programmet og månelandingerne. Udstillingen giver også et indblik i, hvad fremtiden bringer: Hvor er vi nu, og hvad er planerne for at vende tilbage til Månen?  

En del af Julestjerner

Udstillingen åbner som en del af en større satsning på Observatoriet i anledningen af, at DR1 viser julekalenderen, Julestjerner, som delvist er optaget på Observatoriet. Gæsterne kan i første omgang se udstillingen ind til d. 23. februar.  

Udstillingen er både for børn og voksne. I rummet kan man blandt andet sætte sig i den tidstypiske kulisse og se opsendelsen fra 1969 eller se nærmere på Månen gennem 3D briller. For de mere læselystne er der adskillige beskrivelser om både fortid og fremtid. 

En helt særlig kuppel

Meridiankredskuplen blev støbt som det første på Observatoriet i 1950 og stod færdig i 1953. Kikkerten i kuplen blev brugt til at lave nøjagtige positionsbestemmelser for himmelobjekter. Da man skulle beregne Apollo 11’s bane, for at de første mennesker kunne lande på Månen, benyttede man efter sigende data fra meridiankreds-kikkerten, som dengang var den bedst kalibrerede og nøjagtige i verden til at opmåle himmellegemers position. 

I 1983 blev kikkerten flyttet til La Palma, og virker den dag i dag under et samarbejde mellem Danmark, England og Spanien. Den er nu helt fuldautomatisk og kan styres fra en computer, fx fra Danmark.

Kontakt og mere info

Sarah Sohl // Kommunikationsmedarbejder // 72 36 28 98 // sasra@holb.dk

Dansk Selskab for Rumfartsforskning

Dansk Selskab for Rumfartsforskning er en frivillig forening, der har til formål at udbrede kendskabet til rumfart og rummet. Selskabet blev grundlagt den 20. september 1949 og er et af verdens ældste rumfarts-selskaber. I 2019 fejrer selskabet 70-års jubilæum. Læs mere på rumfart.dk.

Åbningstider på Observatoriet

30. november – 23. december: Alle dage 11.00-19.00

24. december: Rundvisning kl. 11.00. Åbent 11.00-14.00

25. december: Lukket

26. december-29. december: 11-19

30. december-3. januar: Lukket

4. januar- 7. februar: Åbent alle dage 11-16.

8. februar-23. februar: 11-19. 

Billetter kan købes online på brorfelde.dk/julestjerner.

Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.