fbpx
21. juni 2023

Magiske sommerstunder på Observatoriet

Forside » Magiske sommerstunder på Observatoriet

Find livet i lorten, hør historien bag stjernebilledet eller observer månens kratere om dagen. Til Sommer på Observatoriet ryster naturformidlerne sciencesjov ud af ærmet hver dag i sommerferien fra d. 24. juni til d. 13. august. kl. 11-17.
Alle lørdage kl. 21-00 kan man rejse med ud i Universet om aftenen. Hver sommeraften har sit eget tema.

Science-sommersjov om dagen

Observatoriets formidlere har i år lagt særligt vægt på at mødes med alle børn og voksne, som har lyst, til en magisk sommerstund, der kan handle om alt imellem himmel og jord og afhængigt af vejr og vind. Formidler på Observatoriet, Eline Asmussen, siger:

Vi elsker at gribe situationen og se, hvad der bliver sjovest og bedst på dagen. Måske skal vi en tur i mosen, observere på Solen, i mikroskoper eller hygge med stjernemyter. Og så skal vi fyre en masse papirraketter af. Det bliver sjovt at nørde naturvidenskab ude i bakkerne hele sommeren igennem.

Programpunktet ”Mød dagens formidler – en magisk sommerstund” er hver dag. kl. 12.30. Derudover kan man opleve Danmarks største teleskop på en af de tre daglige fremvisninger eller slå sig ned i raketværkstedet for at bygge og senere affyre sin helt egen drømmeraket. Man kan også nyde en gåtur i det gamle istidslandskab f.eks. på stedets 1,4 km. lange Planetsti.

Universets mysterier om aftenen

Hver lørdag holder Observatoriet aftenåbent for voksne og større børn (anbefalet alder +10 år). Få fortællinger om den smukke Måne, lær om Sommertrekanten eller zoom ind på de fjerne galakser flere millioner lysår væk. Hver sommeraften byder på forskellige temaer, hvor Observatoriets formidlere vil bringe gæsterne tættere på udvalgte objekter på nattehimlen. Hvis vejret tillader det, retter vi teleskoperne mod himlen og ellers går vi på opdagelse digitalt.

Du kan også møde de astronomiske foreninger, Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Foreninger, som er altid er klar med et stjernehimmelfif.

Yderligere information

Observatoriet holder åbent hver dag fra d. 24. juni til og med d. 13. august kl. 11-17. Billetpriser: Voksne (+18 år): 95 kr. Børn & unge (4-17 år): 75 kr.

Observatoriet holder aftenåbent hver lørdag fra d. 24. juni til d. 13. august kl. 21-00.
Billetpriser: Voksne (+18 år): 145 kr. Børn & unge (4-17 år): 125 kr.

Billetter kan købes på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk.

Lørdagstemaer kl. 21-00

  • Lørdag d. 24/6: Månen
  • Lørdag d. 1/7: Venus og Mars
  • Lørdag d. 8/7: Sommertrekanten
  • Lørdag d. 15/7: Karlsvognen
  • Lørdag d. 22/7: Galakser
  • Lørdag d. 29/7: Måne og myter
  • Lørdag d. 5/8: Stjernevrimmel

Flere oplevelser om dagen

Observatoriet er en naturvild sciencepark, hvor man kan blive klogere på naturvidenskabens forunderlige verden. Stedet rummer udstillinger og sjove aktiviteter for store og små både indendørs og udendørs. Start besøget med Motor-Mille, som er hoppet i science-tøjet for at fortælle om observation i den lille film ved ankomst. Prøv den interaktive sandkasse, kravl ind til Jordens kerne eller prøv et spil stenroulette.

Tag familien under armen og gå den 1,4 km lange Planesti. Rejs tilbage til Istiden og spis madpakker med en mammut. Nyd udsigten over det smukke istidslandskab fra en af Observatoriets hængekøjer. På toppen af Observatoriebakken venter Danmarks største teleskop.

Kontakt

Catharina Petersen, Kommunikationsmedarbejder, Observatoriet // 72 36 32 94
// cathp@holb.dk

Eline Asmussen, Formidler, Observatoriet // 72 36 42 71 // elkra@holb.dk

Læs mere om historien bag Observatoriet.

Læs mere
Del nyheden

Sidste Nyt

Her finder du vores seneste nyheder, arrangementer og nyt om, hvad du kan opleve på stjernehimlen

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.