fbpx
27. november 2019

Der er guld i bakken og stjerner på himlen

Forside » Der er guld i bakken og stjerner på himlen

Kom og oplev filmkulissen fra DRs julekalender, Julestjerner, når Observatoriet i Brorfelde åbner på lørdag kl. 11.00-19.00. Se Sus og Bobs stjernekikkert, find Veras guld i gruset og spis varm månemos med satellitter hos Café Lillebjørn. Når mørket falder på, tænder teleskoperne og zoomer ind på stjernehimlen.    

Et pletskud af en julekalender

Fra den 1. december kommer vi bl.a. på fornavn med Vera Grus, Søstrene mormor og de to venner Sus og Bob, når Wikke og Rasmussens julekalender, Julestjerner, ruller over skærmen.

Sus og Bob møder hinanden i den lille landsby, Brorfelde. Sus er fra storbyen og kører BMX. Bob er fra landet og ser på stjerner. Sammen skal de forsøge at redde byen fra grusgrevinden, der vil jævne alt med jorden. Julekalenderen er optaget i 2012 og var et pletskud for DR. Julekalenderen ligger fortsat i top 3 over DRs mest sete julekalendere kun overgået af Nissebanden i Grønland fra 1993.

Oplev filmkulissen

”Julestjerner” foregår på Observatoriet i Brorfelde, som åbner denne lørdag den 30. november kl. 11.00-19.00 med aktiviteter i både lys og mørke. 

Kom og find Grusgrevindes guld i bakkerne og bliv klogere på istidslandskabet omkring

Observatoriet. Se Sus og Bobs kikkert, som tilfældigvis er Danmarks største stjerneteleskop, tag ingeniørhatten på og byg rum-modeller i Plus-Plus værkstedet, hør om fremtidens observatorium, se udstillingen ”Rundt om Månen” og “Jagten på asteroider” og vær med til julestjerner by night, hvor teleskoperne vågner og zoomer ind på vinterhimlens stjerner hver eneste aften. Er det overskyet, får man en digital oplevelse i det oppustelige planetarium. Hver eneste dag byder på julestjernerundvisninger – helt uden spoilers.

Julekor i kikkerttårnet

Engang var kikkerttårnet hjemsted for store teleskoper, der blev bygget på Observatoriet og sendt ud i hele verden. Søndag den 1. december bliver mørk mekanik til lyse stemmer, når gospelkoret, We Got Joy, holder koncert kl. 13-14.30. Koncerten er med i den almindelige billetpris.

Kontakt og mere info

Sarah Sohl // Kommunikationsmedarbejder // 72 36 28 78 // sasra@holb.dk

Yderligere information: Parkering

I weekender i december skal al parkering ske i Mogenstrup Grusgrav, Galøvej 8, 4340 Tølløse.

Grusgraven ligger 3 km fra Brorfelde Observatorium. Herfra er der shuttlebusser hele dagen fra klokken 10.50. Sidste bus fra Observatoriet kører kl. 19.10.

Biler med handicap parkeringskort må køre til observatoriets p-plads på Observator Gyldenkernes Vej 3.

Billetter

Voksne (18år+): 85kr.

Børn (4-17år): 55kr.

Børn i alderen 0-3år kommer gratis ind på Observatoriet.  

Åbningstider

30. november – 23. december: Alle dage 11.00-19.00

24. december: Rundvisning kl. 11.00. Åbent 11.00-14.00

25. december: Lukket

26. december-29. december: 11-19

30. december-3. januar: Lukket

4. januar- 7. februar: Åbent alle dage 11-16.

8. februar-23. februar: 11-19.

Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.