fbpx
10. juni 2020

De stille sten råber op på Observatoriet i Brorfelde

Forside » De stille sten råber op på Observatoriet i Brorfelde

Kravl ind til Jordens kerne. Form istidslandskabet i den interaktive sandkasse og prøv stenrouletten. De nye aktiviteter, Jordens fortællinger, åbner på Observatoriet i Brorfelde den 27. juni kl. 11.00 med et ordentligt stenflæk. Der er lava-vand og sandkage til de første.

Tykkelsen af jordskorpen svarer ca. til tykkelsen af skrællen på et æble, når man ser på forholdet mellem overflade og indhold. Men selvom vi ved meget om Jordens opbygning, blandt andet fra seismiske målinger, er vi aldrig kommet igennem skorpen. Heldigvis er vi omgivet af sladrehanke, der kan få os til at gisne om, hvad der er på spil dybt under os. De nye aktiviteter på Observatoriet handler om istid, sten, mineraler og Jordens opbygning.

Stenenes hemmelighed

En stille sten på vejen kan være et vidunderligt vindue til Jordens historie. Det kan dog kræve lidt at få øje på at se det. Geolog ved Observatoriet i Brorfelde, Marie Holst Riis forklarer,  

”Hver enkelt sten fortæller sin egen historie om det sted, den har boet. Fx kan vi samle sten op, der fortæller, at de er skabt i en gold sandørken på Bornholm for mange millioner år siden. Stenene er et vindue til fortiden, og det vi kan se, er helt fantastisk.” 

I de nye aktiviteter kan man bl.a. bygge mineraler og lære at se stenenes forskelligheder.

Der er guld i bakken

Og guldet er gruset og det omkringliggende istidslandskab. På Observatoriet kigger man ikke kun ud i Universet, men også ned i Jorden. Astronomi og geologi hænger nøje sammen, og meteoritter, der er nedfaldne stykker af asteroider, kan blandt andet hjælpe os med at forstå Jordens indre, fordi asteroider er opbygget af næsten samme materiale som Jorden. Det kan man lære mere om i Jordens fortællinger, som udover sten fra rummet og sten fra Jorden, også giver de besøgende mulighed for at blive klogere på istid, istidens dyr og, hvordan landskabet omkring Observatoriet er blevet skabt.

Aktiviteterne er blevet til med støtte fra Nordea-fonden og er en del af projektet, Istidsruten, der udmunder i åbningen af en scykelrute igennem fem kommuner. Istidsruten åbner virtuelt samme dag d. 27. juni kl. 10.00.

Jeg er enormt glad for, at vi i Holbæk Kommune er med i et stort fælles projekt, der giver os alle mulighed for at komme mere ud i det fri. På Observatoriet vil vi have alle til at være nysgerrige på naturen og med Jordens fortællinger tager vi et dybt og ikke mindst spændende spadestik i den retning. Jeg håber, at mange vil kigge forbi i sommerferien, og jeg kan godt afsløre, at vi kun lige har kradset i overfladen. Der er mere geologi forude

siger leder ved Observatoriet Julie K.L. Bouchet.

Læren om vores planet

Gennem lydfortællinger og aktive installationer gør Jordens fortællinger gæsterne klogere på, hvorfor landskabet ser ud, som det gør i dag. Sten er nemlig ikke bare sten.  

Geologien er vigtig, fordi den får os til at forstå, hvorfor vi i Danmark kan hive grundvand op, og andre ikke kan. Hvorfor vi lægger kartofler og andre plukker frugt. Hvorfor vi bor fladt og andre bakket. Og hæver vi os lidt op, er geologi læren om vores planet. Jorden forandrer sig langsomt over millioner af år, men forandringerne har enormt store konsekvenser for os. Jeg håber, at folk, der oplever Jordens fortællinger, bliver nysgerrige på naturen omkring os, og at de kigger lidt ekstra på landskabet næste gang de går en tur i det,

siger Marie Holst Riis.  

Yderligere information og kontakt

Kontakt

Marie Holst Riis // Geologisk naturvejleder // 72 36 28 24 // marih@holb.dk

Julie K.L. Bouchet // Leder af Observatoriet // 72 36 23 45 // jubou@holb.dk

Billetkøb

Billetter købes online på Brorfelde.dkVoksne (18 år +) 85kr.

Børn (4-17 år) 55 kr.

Børn i alderen 0-3 år kommer gratis ind.  

Supplerende billedtekster

Billedet med den interaktive sandkasse Sandkassen registrerer bevægelser i sandet og kan indstilles til flere scenarier, så gæster kan lære om landskabets opbygning, højdekurver, istidens udbredelse og fx vandets bevægelse, når man ændrer på landskabet.

Billedet af den uldhårede mammut Mammutten havde to store buede stødtænder og fire store kindtænder. Med kindtænderne knuste den urter, græs og andre planter. Når kindtænderne var slidt, voksede der nye frem. Kindtænderne blev skiftet ud flere gange.

Faktaboks: 

En tryg oplevelse på Observatoriet 

  • Billetter skal købes på forhånd via Brorfelde.dk
  • En entrébillet gælder i 2 timer fra ankomst
  • Der må maks. være 200 personer på Observatoriets område
  • Der er skruet op for udendørsaktiviteter – og ned for de indendørs. Dog vil det stadig være muligt at besøge:
    • Værkstedet: max 50/gangen o Hovedbygningen: 50/gangen o Måneudstillingen i Meridiankredsen: 20/gangen o Discovery Dome og Dk’s største teleskop: 10/gangen
  • Ved spørgsmål til besøg ring tlf. 72 36 39 00 (kl. 11.00-14.00) eller mail brorfelde@holb.dk
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.