fbpx
14. december 2023 19:00 – 22:00
Kategori: Open by Night

Når du ser et stjerneskud: Geminiderne

Forside » Events » Når du ser et stjerneskud: Geminiderne

Køb billet i god tid. Husk varmt tøj!

Køb billetter

Tag en pause fra juleræset, lad freden sænke sig og send jeres ønsker afsted fra Danmarks eneste fredede nattemørke på Observatoriet i Brorfelde. Meteorsværmen, Geminiderne, rammer Jordens atmosfære i december, og vi åbner dørene torsdag den 14/12 kl. 19-22.

Vi nørder både stjerneskud, meteorer og stjernebilleder, og hvis vejret tillader det, ser vi stjerneskud fra toppen af Observatoriebakken blandt de fire kupler. Ved overskyet vejr viser vi jer stjernehimlen digitalt i vores oppustelige planetarium.

Program

Ved overskyet kan du opleve:

  • Vores formidlere fortæller (om meteorsværme og om at observere)
  • Se Danmarks største teleskop
  • Se stjernehimlen digitalt og lær om den aktuelle stjernehimmel.
  • God tid i udstillingerne: Tidslommen, Få øje på at se og Jordens fortællinger.

Ved stjerneklart:

  • Vores formidlere fortæller (om meteorsværme og om at observere)
  • Vi ser stjerneskud fra toppen af bakken. Klapstolen er velkommen!
  • Observation med Danmarks største teleskop
  • Aftenens stjernebilleder udpeges på himlen og observation med mindre teleskoper.

Praktisk

Pris: Voksne (18år+): 145kr. Børn og unge (4-17år): 125kr.

Det kræver tålmodighed at se stjerneskud, så husk varmt tøj. Klapstolen er velkommen!

Du bliver taget imod i Velkomst-bygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.

Der er mulighed for køb af drikkevarer (sodavand, vand, vin, øl og varme drikke) og lidt til den søde tand ved ankomst. I må gerne medbringe mad og drikke selv.

Geminiderne – et julemysterium

Hvert år rammer vi nogle af resterne fra Universets kometer. Det sker, når Jorden suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne fra kometer møder vores atmosfære, vil de brænde og skabe dét lys, som vi fra Jorden kan se som smukke stjerneskud. Det særlige ved Geminiderne er bare, at stjerneskuddene ikke stammer fra en komet.

Meteorsværmen stammer fra asteroiden (3200) Phaethon. Det mystiske er, at denne asteroide har en hale, som vi kender det fra kometer, men samtidig udsender halen for lidt støv til at kunne forklare de mange stjerneskud. Man kan næsten kalde det et julemysterium!

Se stjerneskud hjemmefra

Hvis du ikke har mulighed for at komme forbi, har vi samlet nogle tips til at spotte de smukke stjerneskud fra Geminiderne. Du kan også læse lidt om, hvad du ellers kan se på himlen i vinterens løb.

Læs eller genlæs vores artikel om meteorsværme

Køb billet i god tid. Husk varmt tøj!

Køb billetter
14. december 2023
19:00 - 22:00
Voksne: 145 kr. Børn: 125 kr.
60
Anbefalet alder + 10 år

Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej, Tølløse, Danmark

Praktisk info

Er parkering gratis?

Jeg vil gerne refundere min billet

Kan man komme rundt med kørestol?

Kan man købe mad og drikke?

Kan man se i teleskopet?

Må vi tage hund med?

Må vi tage madpakker med?

Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.